Królik w Polsce cieszy się umiarkowaną popularnością. Jednak zdradzę Wam, że dla mnie osobiście to jedno z ulubionych mięs, a przy tym naprawdę wdzięczny partner w zakresie łączenia z winami.
Są dania, których sobie bez wina nie wyobrażam. Jednym z nich jest niewątpliwie kaczka. A ściślej pierś z kaczki. Do piersi z kaczki idealnym winem będzie pinot noir. Ale dlaczego on i czy tylko on.
Słyszałeś to już milion razy. Białe mięso trzeba łączyć z białym winem. Ale czy to jedyna słuszna opcja? Tak jak możemy przyrządzić kurczaka na wiele sposobów, tak na pytanie “Jakie wino do niego...
Duszona, gotowana, grillowana, pieczona wołowina, a alkohol. Jak to ogarnąć?
Wołowina, jaka jest, każdy widzi. Dobrze zbudowana, charakterna, wielowymiarowa i wymagająca, nie można jej...
Świetne butelki do picia z klasycznymi potrawami z grilla. Od soczystego zweigelta z burgerem po różową Cava z łososiem i chardonnay z kurczakiem BBQ — oto garść inspiracji dotyczących tych...
Krótka historia szkła i kieliszków do wina
Szkło było znane już w większości starożytnych cywilizacji w regionie Bliskiego Wschodu i uchodziło za towar luksusowy, używany przez...
Pizza, czyli pochodzący z Włoch drożdżowy placek, który kochają miliony ludzi na całym świecie. Czy może być coś lepszego od kawałka? Tak, dwa kawałki. A do tego dobrze dobrany kieliszek wina.
Według najpopularniejszej z legend, befsztyk tatarski miał zostać wymyślony przez Tatarów – grupę ludów tureckich, która w XIII w. brała udział w mongolskich najazdach na kraje ówczesnej Europy....
Japońska kuchnia swoją oryginalnością gromadzi coraz więcej zainteresowanych. Nawet jeśli nie rozróżniamy futomaki od uramaki, to zapewne sama nazwa sushi nie jest nam obca.
Oprócz rosnącej liczby...
Jakie wino wybrać na prezent już trochę sugerowaliśmy. Nawet w ostatnim momencie można liczyć na dobry wybór, ładne opakowanie i co najważniejsze fachową poradę w specjalistycznym sklepie z winami!...