Szampan Agrapart "Mineral" wyróżnia się wielką finezją i mineralnością, co wyraźnie widać po jego nazwie, a to za sprawą uprawy Chardonnay na szczególnie wapiennych winnicach, które znajdują się w wioskach Avize i Cramant. Średni wiek winorośli to 40 lat.
Po ręcznym zbiorze i miękkim tłoczeniu najlepszych winogron w dębowych beczkach, odbywa się fermentacja alkoholowa przy użyciu wyłącznie rodzimych drożdży. Następnie fermentacja jest kontynuowana w butelce. Zanim wino trafi do sprzedaży, poddawane jest disgorgingowi, czyli dojrzewa przez 2 miesiace na osadzie.
Agrapart Mineral oferuje nam kredowy wymiar swojego terroiru, z którego rodzi się "Minerał". Jest to charakterystyczne dla tego szampana, czyniąc go niezwykle świeżym, pikantnym i mineralnym. Duża złożoność w nosie, wyczuwalne nuty miodu, cytrusów, wanilii i brioszki.