Wino na Wielkanoc - przewodnik

Jeśli poszukujecie win, które świetnie sprawdzą się podczas świąt wielkanocnych, to koniecznie zerknijcie do naszego krótkiego przewodnika. Prowadzimy Was w nim po najważniejszych elementach świątecznego stołu i proponujemy najlepsze pairingowe rozwiązania, które uczynią ten czas jeszcze bardziej wyjątkowym.

Jak łączyć wino z potrawami - podstawowe zasady

Sztuka łączenia wina z potrawami nie jest taka skomplikowana jak się wydaje. Planując świąteczne posiłki, którym mają towarzyszyć wina, pamiętaj o kilku zasadach, które ułatwią Ci wybór odpowiednich butelek:

- Ciężkość wina staraj się dopasować do ciężkości potrawy. Zbyt lekkie wino o skromnym ciele nie udźwignie kawałka mięsiwa, czy majonezowej sałatki. Kwasowe wina będą świetne do tłustych potraw - poradzą sobie z ich strukturą w ustach i pomogą przy trawieniu. Trzeba mieć to z tyłu głowy, kiedy próbujemy łączyć wina z polską, dosyć ciężką kuchnią.

- Nie łącz pikantnych dań z wysokimi taninami - jeśli Twoja rodzina kocha chrzan, to lepiej nie sięgaj po taniczne czerwone wina. To połączenie jeszcze bardziej wzmaga uczucie pikantności w ustach.

- Łącz podobne smaki i aromaty ze sobą. Szukaj punktów wspólnych w winie i w potrawie. To one sprawiają, że ma się wrażenie „spójnej całości”. Albo szukaj kontrastów. Niektóre kontrastowe połączenia są już kultowe, jak czekolada z chili, foie gras z sauternes, czy mięso z żurawiną. Szukaj podobnych znanych kontrastowych smaków w winach i daniach, a na pewno osiągniesz sommelierski sukces.

- Nie staraj się na siłę. Twój pairing, nawet najlepszy, nie musi smakować całej rodzinie, a któryś wujek pewnie wcale się do wina nie przekona. Nic nie szkodzi!

wino na wielkanoc

Najlepsze wino do jajka

Jajka na twardo to jeden z trudniejszych składników, jeśli chodzi o udany wine pairing. Zawsze spędzają sen z powiek sommelierom i dziennikarzom winiarskim.

O ile jajka w koszulce, albo sadzone zazwyczaj łatwo znajdują swoich winnych towarzyszy, to te na twardo zawsze stanowią pewne wyzwanie - wynika to z ich charakterystycznego smaku, zapachu oraz dwoistej, specyficznej struktury. Do tego dochodzi jeszcze cały arsenał dodatków, z którymi jajka są podawane, na czele z majonezem. Najlepiej poradzi sobie z jajkiem z pewnością dobre wino musujące. Dlaczego? Bąbelki potrafią „udźwignąć” strukturę jajka, wysoka kwasowość poradzi sobie z ciężkim majonezem, a uniwersalność musiaków pogodzi wszystkie farsze i dodatki.

Naszym tegorocznym wyborem będzie Gost Art 2020 z polskiej Winnicy Gostchorze. Eleganckie, dobrze zrównoważone cuvée z pinot gris, rieslinga i pinot blanc, o cytrusowo-kwiatowych aromatach będzie doskonałym wyborem na świąteczne śniadanie. Dodatkowo, Wasza rodzina będzie mile zaskoczona polskim akcentem przy tradycyjnym wielkanocnym stole.

Wino do wędlin i pasztetów

Do pieczonych wędlin i pasztetów świetnie pasują nuty owocowe, stąd podaje się do nich często żurawinę lub borówkę. Można zatem spokojnie podobnym tropem kierować się przy wyborze wina, które podkreśli smak pieczonego, czasami również wędzonego mięsa. Wino o aromatach ciemnych, soczystych owoców, a także wysoka kwasowość i niewielka tanina podkreślą smak naszych wędlin, ale go nie zdominują. Takiemu profilowi odpowiada chociażby pinot noir, który z pewnością wpasuje się w mięsną część wielkanocnego ucztowania, dodając jej lekkości i elegancji.

My stawiamy na Abbotts & Delaunay Pinot Noir z doliny Aude u Podnóży Pirenejów, który pokazuje dojrzały, lekko dżemowy styl, jednocześnie zachowując kwasowość i owocowość pinota. Delikatne beczkowe nuty będą świetnie współgrać zarówno z pieczonymi, jak i wędzonymi wędlinami.

Zdjęcie producenta Abbotts&Delunay

Zdjęcie producenta Abbotts&Delunay

Wino do sałatki jarzynowej

Bez tej królowej sałatek często nie możemy sobie wyobrazić świątecznego śniadania, ale nie jest to najłatwiejsza potrawa do łączenia z winem. Smak gotowanych warzyw, najczęściej przełamany kwasowością ogórków kiszonych, słodyczą jabłka, ostrością cebuli. A to wszystko z dodatkiem jajek i majonezu. Jakie wino uzupełni ten kultowy zestaw składników? Co powiecie na starego dobrego rieslinga? Wysoka kwasowość i konkretne ciało, które poradzą sobie z tą wcale nielekką sałatką i będą stanowić przyjemny kontrapunkt dla tłustego majonezu i gotowanych warzyw. Aromaty jabłkowo-cytrusowe i wyczuwalny cukier w kieliszku będą dobrze korespondowały ze słodszymi składnikami sałatki, jak jabłko, czy marchewka. Riesling doda sałatce jarzynowej lekkości i docenią to zarówno jej najwięksi fani, jak i Ci, którzy wcześniej od niej stronili.

A jaki riesling będzie najlepszy? Polecamy Boujong - Riesling Kabinett Feinherb 2020 znad Mozeli. W nim na pewno nie zabraknie nam ani rieslingowej kwasowości, ani cukru resztkowego, który zaokrągli wino. Do tego znajdziemy w nim jabłka, cytrusy, odrobinę ziół, a także skórkę grejpfruta i mineralny posmak, które „odświeżą” sałatkę jarzynową jeszcze bardziej.

A co do babki i mazurka?

Kiedy po świątecznej uczcie na stole zaczynają pojawiać się słodkości, zazwyczaj pojawia się też kawa, herbata lub wysokoprocentowy specyfik z kredensu. Czy jest to także dobry moment na podanie wina? Oczywiście. Sięgnijmy jednak po wino słodkie, które będzie cudownym zwieńczeniem wielkanocnego świętowania i idealnie sprawdzi się jako akompaniament tradycyjnej baby drożdżowej, mazurków wszelkiej maści i ulubionego sernika.

Pelle Pince - Zsofia cuvee 2018 z Tokaju będzie znakomitym wyborem. Wysoki cukier balansuje w nim żywa kwasowość. Aromaty miodowe, morelowe, rodzynkowe i orzechowo-migdałowe sprawią, że będzie pasowało do tradycyjnych wielkanocnych słodyczy, a nuty cytrusów, jabłek i dojrzałej pigwy będą orzeźwiającym ukoronowaniem posiłku, który zachęci do sączenia wina powoli, wśród dalszych rozmów z rodziną.

Powiązane produkty

Abbotts & Delaunay Pinot Noir 2018
  • Pinot Noir
  • Francja
  • Wytrawne
Wina z Francji

Abbotts & Delaunay - Pinot Noir 2018, 2020

Abbotts & Delaunay
15620
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 17°C Produkowane ze szczepu: Pinot Noir Region: Pays d'Oc
57,49 zł
Boujong Riesling Juffer hlbtrocken 2020
  • Riesling
  • Niemcy
  • Półwytrawne
Wina z Niemiec

Boujong - Riesling Juffer halbtrocken 2020

Boujong Weingut
15552
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Niemcy Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Dolina Mozeli
73,99 zł
Boujong - Riesling Kabinett Feinherb 2020
  • Riesling
  • Niemcy
  • Półwytrawne
Wina z Niemiec

Boujong - Riesling Kabinett Feinherb 2020

Boujong Weingut
15819
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia:Niemcy Zawartość alkoholu: 10,5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Dolina Mozeli   
49,99 zł
Budahazy - Szamorodni Harszlevelu 2017
  • Harslevelu
  • Węgry
  • Słodkie
Wina z Węgier

Budahazy - Szamorodni Harslevelu 2017

Budahazy
15624
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe  Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Harslevelu Region: Tokaj
96,99 zł
Pelle Pince - Zsofia cuvee 2018
  • Furmint
  • Węgry
  • Słodkie
Wina z Węgier

Pelle Pince - Zsofia cuvee 2018

Pelle Pince
15591
Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe  Kraj pochodzenia: Węgry  Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Furmint, Harslevelu, Sargamuskotaly Region: Tokaj
64,99 zł
Winnica Gostchorze -  Gost...
  • Riesling
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Winnica Gostchorze - Gost Art 2020

Winnica Gostchorze
15224
Objętość: 750ml Smak: wytrawne musujące Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania:8-10 °C Produkowane ze szczepu:  Riesling, Pinot gris i Pinot blanc. Region: Ziemia Lubuska  
83,99 zł
Winnica Gostchorze -...
  • Pinot Gris
  • Polska
  • Półwytrawne
Wina z Polski

Winnica Gostchorze - GostArt Demi Sec 2020

Winnica Gostchorze
9235
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania:8-10 °C Produkowane ze szczepu: Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc Region: Ziemia Lubuska  
83,99 zł
Winnica Gostchorze -...
  • Riesling
  • Polska
  • Wytrawne
Wina z Polski

Winnica Gostchorze - GostArt Riesling 2020

Winnica Gostchorze
15205
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Polska Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania:8-10 °C Produkowane ze szczepu: Riesling Region: Ziemia Lubuska  
105,99 zł