Budahazy - Szamorodni Harszlevelu 2017

Budahazy - Szamorodni Harslevelu 2017

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Harslevelu
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

96,99 zł

Opis

Owoce do tego wina pochodzą z absolutnie najlepszych winnic w okolicach miasteczka Mád w Tokaju. Prawdopodobnie najważniejszej dzisiaj lokalizacji regionu. Wszystkie prace wykonywane są ręcznie, a winnice uprawiane są metodami ekologicznymi.

To właśnie tam z harslevelu, Akos Szokolai wyczarował wysokiej klasy Szamorodni. Jedyna, historyczna, polska nazwa słodkiego wina późnego zbioru, powstającego przy częściowym udziale gron dotkniętych szlachetną pleśnią Botrytis Cinerea. Przez 20 miesięcy dojrzewało w starych 200- i 400-litrowych beczkach z dębu węgierskiego. 

Feria aromatów i smaków. Owoce tropikalne, cytrusy, gruszka i nuty miodu.

Świetne wino do degustacji z Przyjaciółmi, ale także do ciast i deserów.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Budahazy

Budahazy – nasi przyjaciele z Tokaju. Mikro producent specjalizujący się w słodkich winach, spośród których naszym ukochanym jest słodki Szent Tamas. Spróbuj!

Winnica

Butikowy producent z prężnie rozwijającego się miasteczka Mad w Tokaju na Węgrzech. Winiarz ceniący naturalność, co odzwierciedlone jest w niskointerwencyjnym podejściu do upraw  - nie stosuje się tu herbicydów i insektycydów. Winnica specjalizuje się w produkcji win słodkich, których jakość jest doceniona przez sommelierów na świecie - wina Budahazy znajdują się w najlepszych restauracjach w Szwecji, Szwajcarii i Tajwanie (dzięki nam również w Polsce). Wina w pełni oddają jakość doskonałego terroir oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Szokolaia. To bez wątpienia jeden z naszych najlepszych producentów z regionu.

Szczepy

Na zaledwie 3ha Akos uprawia typowo lokalne szczepy: Furmint, Hàrslevelű oraz trochę mniej znany Kabar (krzyżówka Hárslevelű z Bouvier). Wszystkie grona zbierane są ręcznie. 

Historia

Właścicielem winnicy od 2000r. jest rodzina Budahazy, która jako pierwszą parcelę updopdobała sobie Kishegy. Wraz z rozwojem dochodziły kolejne, nad którymi pieczę od 2011r. stanowi Akos Szokolai.

Klimat / Gleba

Na winnice składają się parcele: Szent Tamàs, Nyùlàszò i Kishegy. Podłoże to gleba wulkaniczna, tuf ryolitowy zmieszany z ciężką gliną. O potencjale winnicy Budahazy może świadczyć fakt, że graniczy bezpośrednio z uprawami najbardziej znanego producenta win słodkich na Węgrzech - Istvana Szepsy'ego. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
lipiec-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również