Zbiory pod koniec października, początek listopada 2011 roku. Wino wprowadzone na rynek: 7 miesięcy po beczce i 6,5 roku dojrzewania w butelce, w marcu 2019 r. Nie - to nie pomyłka!
Géza Lenkey jest znany ze swoich odważnych, wyrazistych win i eksperymentalnych technik starzenia. Chociaż długo dojrzewający słodki Tokaji Aszú jest powszechny, Géza używa tej samej techniki do swoich wytrawnych win furmint i hárslevelű. Wierzy, że wina Tokaji są skoncentrowane na terroir i są złożone, oraz że potrzebują czasu, aby w pełni pokazać swój potencjał.
Lenkey - Kishegy Furmint 2011 to wino półwytrawne. Zawiera 12g/l cukru resztowego.
WINO WYPRZEDANE U PRODUCENTA
Wino w ocenie specjalistów:
“Kilka miesięcy w beczce, lata w piwnicy i dostajemy kwiatowo-miodową bombę, wielki bukiet i panie proszą panów. O jeszcze jeden kieliszek, rzecz jasna. Cudo”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus
Wino wyselekcjonowane w roku 2021 do menu degustacyjnego przez polską restaurację z gwiazdką Michelin - Bottiglieria 1881 z Krakowa.