Wyjątkowy wytrawny furmint - wprowadzony do sprzedaży dopiero po 10 latach od zbiorów! Wyselekcjonowane grona zebrano w listopadzie 2006 w Dolinie Księżycowej. Następnie moszcz był fermentowany spontanicznie w beczkach z dębu zemplińskiego, a następnie wino dojrzewało w nich przez 7 miesięcy. Po zabutelkowaniu, wino spędziło jeszcze 9 lat w piwnicach winnicy, aby nabrało szlachetności.
Géza Lenkey jest znany na Węgrzech ze swoich odważnych, wyrazistych win i eksperymentalnych technik starzenia. Chociaż długo dojrzewający słodki Tokaji Aszú jest powszechny, Géza używa tej samej techniki do swoich wytrawnych win furmint i hárslevelű. Wierzy, że wina Tokaji są skoncentrowane na terroir i są bardzo złożone, oraz że potrzebują czasu, aby w pełni pokazać swój potencjał.
Przygotowano tylko 1586 butelek tego wina. Każda butelka jest numerowana.
Wino w ocenie specjalistów:
“Holdvolgy Furmint 2006 ma wszystko: soczystość, głębię smaku, dojrzałość, mineralność, energię. To są jakieś czary”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus