Lenkey - Uragya Harslevelu 2011
Lenkey - Uragya Harslevelu 2011

Lenkey - Uragya Harslevelu 2011

Ocena:
Smak
Półwytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Harslevelu
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
8-10 °C

172,99 zł

Opis

BRAK W MAGAZYNIE !!!

Zbiory pod koniec października, początek listopada 2011r. Półwytrawne, lekko utleniające się w kierunku rodzynek hárslevelű, z dobrą koncentracją i nienaganną równowagą uzyskaną przez długie leżakowanie - jak zwykle u Lenkeya. Zawartość kwasu 7 g/l. Zawartość cukru 13,5 g/l

Wprowadzone na rynek po 7 miesiącach leżakowania w beczkach i 6,5 roku starzenia butelek, w marcu 2019 r. Przygotowano 1170 butelek.

Géza Lenkey jest znany na Węgrzech ze swoich odważnych, wyrazistych win i eksperymentalnych technik starzenia. Chociaż długo dojrzewający słodki Tokaji Aszú jest powszechny, Géza używa tej samej techniki do swoich wytrawnych win furmint i hárslevelű. Wierzy, że wina Tokaji są skoncentrowane na terroir i są bardzo złożone, oraz że potrzebują czasu, aby w pełni pokazać swój potencjał.

Wino wyselekcjonowane w roku 2021 do menu degustacyjnego przez polską restaurację z gwiazdką Michelin - Bottiglieria 1881 z Krakowa.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Lenkey Pinceszet

Winnica

Lenkey to jeden z bardziej znanych producentów jakościowych win z regionu Tokaj. Winnica słynie z eksperymentalnych technik starzenia win - większość portfolio jest leżakowane przez minimum 6-7 lat, zanim trafi do sprzedaży. Winnica idzie z trendem naturalności - 2005r. stosuje herbicydów i pestycydów, od 2015r. posiada certyfikację organiczną, a wina poddawane są spontanicznej fermentacji (bez użycia drożdży). 

Szczepy

Lenkey'a w zakresie uprawianych szczepów nie różni się od typowego przedstawiciela Tokaju. Dominuje  tutaj Furmint zaraz po nim Hárslevelű, natomiast uzupełnieniem są Sárgamuskotály, Muscat Ottonel, Zengő, Zenit, Cserszegi Fűszeres oraz Zalagyöngye. 

Historia

Historia rodzinnej winnicy Lenkey zaczęła się latem 1999 roku, kiedy Géza Lenkey, spełnił swoje marzenie i kupił dziesięć hektarów winnic w Tokaju-Hegyalja, Mád i Bodrogkeresztúr. Niestety, już w następnym roku Geza ciężko zachorował i wkrótce zmarł. Jego rodzina, która żyła wtedy w Budapeszcie musiała niespodziewanie podjąć decyzję, co robić dalej ze zmaterializowanym marzeniem ojca. Postanowiono kontynuować jego pracę. Dojrzewające wówczas w beczkach pierwsze i jedyne zrobione przez niego aszu 1999, dziś jest rodzinną relikwią. Dzieci założyciela: córka Krisztina, synowie Csaba i Géza - kontynuują pasję ojca. Nie pociąga Ich produkcja wina na dużą skalę, wolą robić wina, które wyjątkowe i mają charakter.

Klimat / Gleba

Ponad 10ha upraw znajduje się na ponad piętnastu parcelach. Do tych najbardziej znanych należą: Kishegy, Betsek oraz Bomboly. Więcej o tym producencie przeczytacie na naszym wpisie blogowym: Lenkey - wina dla cierpliwych

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również