Castel di Salve to urocza winnica położona w południowej części Apulii, w wiosce Depressa w pobliżu Tricase. Tworzy wina wyjątkowe, które są oszałamiająco czerwone, dzięki kolorze lokalnej gleby, oraz mają dziki zapach śródziemnomorskich zarośli, z nutą morza i ciepłego słońca Salento.
Winnica
Castel di Salve znajduje się w Depressa, w starożytnej winnicy, która pozostawała zamknięta i opuszczona przez wiele lat. Odżyła w 1992 roku, kiedy Francesco Winspeare, rozpoczął renowację starej posiadłości i powołał do życia nowoczesną winnicę, która równocześnie jest mocno związana z solidnymi tradycjami kultury rolniczej. Powstała z pasji do wina i rzeczy zrobionych dobrze.
Szczepy
Wysokiej jakości wino pochodzi wyłącznie z wysokiej jakości winogron. Pod uprawy wybrano stare winnice o dużym potencjale i tylko najbardziej odpowiednie gleby do sadzenia i uprawy nowych winorośli.
W Castel di Salve upawia się tylko odmiany włoskie: verdeca, negroamaro, primitivo, malvasia nera.
Historia
Tam, gdzie dzisiaj znajduje się winnica Castel di Salve, winorośl uprawiało się już w starożytności. Antonio Winspeare rozpoczął tworzenie win i piwnic w 1885 roku. W 1992 roku narodził się nowy Castel di Salve. Firmę założył Francesco - prawnuk Antoniego Winspeare.
Pierwszym winem butelkowanym i etykietowanym było Armecolo, a następnie trzy etykiety - biała, czerwona i różowa - której nadano nazwę Santimedici. Dziś w Castel di Salve znajdujemy dziesięć etykiet, a wyprodukowane butelki to sto osiemdziesiąt tysięcy.
Klimat/Gleba
Winnice Castel di Salve znajdują się w Apulii, na półwyspie Salento, w prowincji Lecce, w trzech obszarach: Supersano, Cutrofiano i Galatone. Każdy z nich ma inny mikroklimat od świeższej gleby o większej retencji wody, po winorośle Masseria Bosco Belvedere - Supersano - skąd pochodzą winogrona dla bardziej aromatycznych czerwieni, bieli i różu, które mają elegancką i delikatną nutę zielną.
Wiek roślin waha się od ponad trzydziestu lat do bardzo młodych winorośli, posadzonych zaledwie kilka lat temu.