Varvaglione- Papale Primitivo
Varvaglione- Papale Primitivo

Varvaglione - Papale Primitivo 2021,2022 Primitivo di Manduria DOP

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Puglia
Szczep
Primitivo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

67,99 zł

Opis

Primitivo Papale to włoskie czerwone wino wytrawne. Produkowane z niezwykle popularnej w Polsce odmiany Primitivo na południu kraju - w regionie Puglia.

Winogrona Primitivo używane do produkcji tego wina pochodzą z najstarszych winnic znajdujących się w pobliżu Morza Jońskiego, z krzewów o bardzo niskiej wydajności z hektara, a doskonałej jakości. Barwa intensywna, czerwono-rubinowa z pięknymi fioletowymi refleksami. Aromaty są bardzo intensywne i przypominają konfiturę z owoców czarnej porzeczki, jeżyn, wiśni, kakao i lukrecji. Na podniebieniu okrągłe, gładkie, z długim aromatycznym finałem.

To efekt ośmiu miesięcy dojrzewania wina w 225 litrowych dębowych beczkach. Wino przechodzi fermentację jabłkowo-mlekową. Jest to wino odpowiednie, by towarzyszyć każdemu posiłkowi, ale pasuje także do zup na bazie mięsnych wywarów, sosów mięsnych, gulaszu, grillowanych i pieczonych mięs czerwonych.

Wino zdobyło wiele międzynarodowych wyróżnień min.:
Złoty Medal na 7th Asia Wine Trophy 2020,
Złoty Medal na 21th Berliner Wine Trophy 2020,
Srebrny Medal AWC Vienna International Wine Challenge,
Złoty Medal Mundus Vini 25th Grand International Wine Award Meininger 2019.

Wino w ocenie specjalistów:
“Primitivo klasyczne, z nutami śliwkowych powideł i mlecznej czekolady, gładziutkie (choć nieco taniczne), mięciutkie, choć z nieprzesadzonym cukrem resztkowym (7 g/l). Nawet jeśli zachowuje się sceptycyzm wobec primitivo jako smakowego zjawiska, nie można odmówić Papale dobrej równowagi i ogólnego sznytu”.
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Varvaglione 1921

Jedna z najstarszych winnic w Apulii, wielopokoleniowa firma rodzinna obejmująca ponad 150 ha upraw. Varvaglione to silna marka o międzynarodowej  rozpoznawalności. Ich wina rokrocznie zdobywają wiele nagród oraz wysokie lokaty w rankingach.

Winnica

Rodzinna winnica Varvaglione usytuowana jest w czarującym Leporano nad Zatoką Taranto, na słynnym półwyspie Saletyńskim w regionie Apulia. Z ponad stuletnią tradycją, Varvaglione jest jedną z najstarszych winnic w regionie, a winogrona uprawiane są na ponad 150 hektarach. Rodzina Varvaglione doskonali swoje umiejętności i pasję już w czwartym pokoleniu. Wysoka jakość win w przystępnych cenach, to głównie zasługa właściciela oraz enologa Cosimo Varvaglione, który skrupulatnie nadzoruje pracę w winnicy, selekcję winogron, a później sam proces produkcji. 

Szczepy

Firma Varvaglione skupia się na dwóch lokalnych odmianach winogron Primitivo i Negroamaro, dzięki którym winnica zdobywa coraz większe uznanie. Oprócz rodzimych szczepów Apulii, szerokie portfolio rodziny Varvaglione obejmuje także czerwone wina z winogron Malvasia Nera i Aglianico, a wina białe powstają z Verdeca, Malvasia Bianca, Falanghina i Fiano. Wiodącym sposobem uprawy jest Alberello, zakładający brak elementu wiązania i podpierania winorośli. 

Historia

W 1921r. rodzina Varvaglione po raz pierwszy zebrała winogrona i sprzedała wino pod własnym nazwiskiem. Wiele pokoleń Varvaglione z pasją eksperymentowało w produkcji wina, chcąc wyrazić charakterystyczny i wyjątkowy smak ich umiłowanej Puglii. Sam właściciel - Cosimo aktywnie uczestniczy w
tym procesie. Po ukończeniu studiów enologicznych i wielu latach pracy ostatecznie zdefiniował styl swojej winnicy. Dzisiaj Cosimo prowadzi winnicę wraz ze swoimi dziećmi: Marzią i Angelo, tworząc czwarte pokolenie winiarzy. Obecnie winnica Varvaglione jest jedną z największych, a przy tym najszybciej rozwijających się firm w obszarze Apulii.

Klimat / Gleba

Apulia zdominowana jest przez klimat śródziemnomorski - z gorącymi i suchymi latami, które częściowo łagodzone są bryzami znad morza Jońskiego i Adriatyckiego. Zimy są zazwyczaj ciepłe ze zwiększoną ilością opadów. Dzięki takim warunkom winogrona dojrzewają dość szybko, zachowując sporo kwasowości i świeżości. Ziemia, na której producent uprawia winogrona jest głównie gliniasta i kredowa, ze sporą ilością łupka oraz znaczną zawartością tlenku żelaza, który nadaje jej naturalny czerwony kolor. Żelazo wspomaga drenaż gleby, zapobiegając zastojom wilgoci po deszczach. 

Ocena

1 - ilość opinii

Bardzo lubię :)
Jedno z moich ulubionych, polecam!
Dodano przez Łucja w dniu 2022-07-13

Inni klienci kupili również