Primitivo Papale to włoskie czerwone wino wytrawne. Produkowane z niezwykle popularnej w Polsce odmiany Primitivo na południu kraju - w regionie Puglia.
Winogrona Primitivo używane do produkcji tego wina pochodzą z najstarszych winnic znajdujących się w pobliżu Morza Jońskiego, z krzewów o bardzo niskiej wydajności z hektara, a doskonałej jakości. Barwa intensywna, czerwono-rubinowa z pięknymi fioletowymi refleksami. Aromaty są bardzo intensywne i przypominają konfiturę z owoców czarnej porzeczki, jeżyn, wiśni, kakao i lukrecji. Na podniebieniu okrągłe, gładkie, z długim aromatycznym finałem.
To efekt ośmiu miesięcy dojrzewania wina w 225 litrowych dębowych beczkach. Wino przechodzi fermentację jabłkowo-mlekową. Jest to wino odpowiednie, by towarzyszyć każdemu posiłkowi, ale pasuje także do zup na bazie mięsnych wywarów, sosów mięsnych, gulaszu, grillowanych i pieczonych mięs czerwonych.
Rocznik 2019 zdobył złoty medal na konkursie Berliner Wein Trophy.
Wino w ocenie specjalistów:
“Primitivo klasyczne, z nutami śliwkowych powideł i mlecznej czekolady, gładziutkie (choć nieco taniczne), mięciutkie, choć z nieprzesadzonym cukrem resztkowym (7 g/l). Nawet jeśli zachowuje się sceptycyzm wobec primitivo jako smakowego zjawiska, nie można odmówić Papale dobrej równowagi i ogólnego sznytu”.
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl