Castel Di Salve - Lady Killer Salento IGT 2020
Castel Di Salve - Lady Killer Salento IGT 2020
Castel Di Salve - Lady Killer Salento IGT 2020
Castel Di Salve - Lady Killer Salento IGT 2020

Castel Di Salve - Lady Killer Salento IGT 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Puglia
Szczep
Malvasia Nera
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
14-16 °C

104,99 zł

Opis

Czerwone wino wytrawne ze szczepu malvasia nera.  Intensywny owocowy aromat wiśni, śliwki, granatu i opuncji, z balsamicznymi nutami tymianku i majeranku. Elegancki smak, z gorzkim finałem, typowym dla odmiany. To wino z charakterem!

Temperatura serwowania: 14-16°C

Wino Lady Killer polecane jest do białego i czerwonego mięsa, pieczeni i dziczyzny.

Owoce były zbierane ręcznie pod koniec września. Maceracja węglanowa przeprowadzona została w temperaturze 5°C przez 7 dni. Fermentacja z maceracją w temperaturze 16°C przez 10 dni. Starzenie w stali nierdzewnej przez 15 miesięcy. I na koniec dojrzewanie w butelce przez 4 miesiące.

Nazwa Lady Killer związana jest z legendą, która mówi o kolacji, w której bardzo gadatliwa hrabina, została całkowicie uciszona przez ten rodzaj wina, czarną Malwazję z Lecce. Uważajcie więc kobiety ;)

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Castel Di Salve

Castel di Salve to urocza winnica położona w południowej części Apulii, w wiosce Depressa w pobliżu Tricase.  Tworzy wina wyjątkowe, które są oszałamiająco czerwone, dzięki kolorze lokalnej gleby, oraz mają dziki zapach śródziemnomorskich zarośli, z nutą morza i ciepłego słońca Salento. 

Winnica

Castel di Salve znajduje się w Depressa, w starożytnej winnicy, która pozostawała zamknięta i opuszczona przez wiele lat. Odżyła w 1992 roku, kiedy Francesco Winspeare, rozpoczął renowację starej posiadłości i powołał do życia nowoczesną winnicę, która równocześnie jest mocno związana z solidnymi tradycjami kultury rolniczej. Powstała z pasji do wina i rzeczy zrobionych dobrze.

Szczepy

Wysokiej jakości wino pochodzi wyłącznie z wysokiej jakości winogron. Pod uprawy wybrano stare winnice o dużym potencjale i tylko najbardziej odpowiednie gleby do sadzenia i uprawy nowych winorośli.

W Castel di Salve upawia się tylko odmiany włoskie: verdeca, negroamaro, primitivo, malvasia nera.

Historia

Tam, gdzie dzisiaj znajduje się winnica Castel di Salve, winorośl uprawiało się już w starożytności. Antonio Winspeare  rozpoczął tworzenie win i piwnic w 1885 roku.  W 1992 roku narodził się nowy Castel di Salve. Firmę założył Francesco - prawnuk Antoniego Winspeare.

Pierwszym winem butelkowanym i etykietowanym było Armecolo, a następnie trzy etykiety - biała, czerwona i różowa - której nadano nazwę Santimedici. Dziś w Castel di Salve znajdujemy dziesięć etykiet, a wyprodukowane butelki to sto osiemdziesiąt tysięcy.

Klimat/Gleba

Winnice Castel di Salve znajdują się w Apulii, na półwyspie Salento, w prowincji Lecce, w trzech obszarach: Supersano, Cutrofiano i Galatone. Każdy z nich ma inny mikroklimat od świeższej gleby o większej retencji wody, po winorośle Masseria Bosco Belvedere - Supersano - skąd pochodzą winogrona dla bardziej aromatycznych czerwieni, bieli i różu, które mają elegancką i delikatną nutę zielną.

Wiek roślin waha się od ponad trzydziestu lat do bardzo młodych winorośli, posadzonych zaledwie kilka lat temu.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również