Castel Di Salve - Lama Del Tenente...

Castel Di Salve - Lama Del Tenente Salento IGT 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Puglia
Szczep
Primitivo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
18-20 ℃

176,99 zł

Opis

Czerwone wino wytrawne, będące kupażem: primitivo 35%; montepulciano 35%; malvasia nera z Lecce 30%.

W nosie zapach zdominowany przez aromaty śliwki i tytoniu, które mieszają się z pikantnymi nutami pieprzu, goździków i wanilii. Bogate usta, w których na pierwszy plan wysuwa się dżem owocowy o ostrym i pikantnym wykończeniu.

Temperatura serwowania 20 °C.

Wino Lama Del Tenente polecane jest głównie do mięs: jagnięciny, wołowiny, cielęciny, dziczyzny, wieprzowiny i mięsa z grilla.

Owoce na to wino były ręcznie zbierane i selekcjonowane. Okres zbiorów – primitivo: połowa września; malvasia negra z Lecce: koniec września; montepulciano: połowa października. Fermentacja przebiegała w temperaturze kontrolowanej z maceracją na skórkach przez około 15 dni. Starzenie w dębowych francuskich beczkach przez 12 miesięcy, w stali przez kolejne 12 miesięcy. Dojrzewanie w butelce przez 5 miesięcy

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Castel Di Salve

Castel di Salve to urocza winnica położona w południowej części Apulii, w wiosce Depressa w pobliżu Tricase.  Tworzy wina wyjątkowe, które są oszałamiająco czerwone, dzięki kolorze lokalnej gleby, oraz mają dziki zapach śródziemnomorskich zarośli, z nutą morza i ciepłego słońca Salento. 

Winnica

Castel di Salve znajduje się w Depressa, w starożytnej winnicy, która pozostawała zamknięta i opuszczona przez wiele lat. Odżyła w 1992 roku, kiedy Francesco Winspeare, rozpoczął renowację starej posiadłości i powołał do życia nowoczesną winnicę, która równocześnie jest mocno związana z solidnymi tradycjami kultury rolniczej. Powstała z pasji do wina i rzeczy zrobionych dobrze.

Szczepy

Wysokiej jakości wino pochodzi wyłącznie z wysokiej jakości winogron. Pod uprawy wybrano stare winnice o dużym potencjale i tylko najbardziej odpowiednie gleby do sadzenia i uprawy nowych winorośli.

W Castel di Salve upawia się tylko odmiany włoskie: verdeca, negroamaro, primitivo, malvasia nera.

Historia

Tam, gdzie dzisiaj znajduje się winnica Castel di Salve, winorośl uprawiało się już w starożytności. Antonio Winspeare  rozpoczął tworzenie win i piwnic w 1885 roku.  W 1992 roku narodził się nowy Castel di Salve. Firmę założył Francesco - prawnuk Antoniego Winspeare.

Pierwszym winem butelkowanym i etykietowanym było Armecolo, a następnie trzy etykiety - biała, czerwona i różowa - której nadano nazwę Santimedici. Dziś w Castel di Salve znajdujemy dziesięć etykiet, a wyprodukowane butelki to sto osiemdziesiąt tysięcy.

Klimat/Gleba

Winnice Castel di Salve znajdują się w Apulii, na półwyspie Salento, w prowincji Lecce, w trzech obszarach: Supersano, Cutrofiano i Galatone. Każdy z nich ma inny mikroklimat od świeższej gleby o większej retencji wody, po winorośle Masseria Bosco Belvedere - Supersano - skąd pochodzą winogrona dla bardziej aromatycznych czerwieni, bieli i różu, które mają elegancką i delikatną nutę zielną.

Wiek roślin waha się od ponad trzydziestu lat do bardzo młodych winorośli, posadzonych zaledwie kilka lat temu.

Ocena

1 - ilość opinii

Wyjątkowe.
Świetne wino, choć trochę za drogie.
Dodano przez Jacek w dniu 2022-08-17

Inni klienci kupili również