Winifikacja z maceracją w kontrolowanej temperaturze 24 ° - 26 ° C Następnie krótkie leżakowanie w beczkach francuskich. W kieliszku intensywna czerwień z fioletowymi refleksami przywodzącymi na myśl świeże czerwone owoce. W bukiecie owocowe nuty porzeczek i jeżyn elegancko łączą pikantne nuty gałki muszkatołowej, lukrecji, czekolady i wanilii. Na podniebieniu niską zawartość alkoholu wspiera kwaśna struktura, która zapewnia równowagę i długość, pozostawiając na podniebieniu nuty owocowo-kokosowe.
Bardzo uniwersalne wino komponujące się zarówno do dań z wołowini i jagnięciny jak również do dań z makaronu i risotto z grzybami.
Wino organiczne.
Wino w ocenie specjalistów:
“Charakterystyczna dojrzałość owocu jest zachowana, ale podana z kwaśnym twistem. Co dla jednych będzie zaletą, dla innych – czyli stronników „tradycyjnego”, słodkawego, ciężkiego primitivo – raczej przeciwnie. Wino jest z pewnością dobrze zrobione, wyważone, kulturalne i w dobrej cenie”.
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl