Varvaglione - Promitivo Puglia 12e mezzo BIO

Varvaglione - Primitivo Puglia 12e mezzo BIO 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Puglia
Szczep
Primitivo
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
14-16 °C

49,99 zł

Opis

Winifikacja z maceracją w kontrolowanej temperaturze 24 ° - 26 ° C Następnie krótkie leżakowanie w beczkach francuskich. W kieliszku intensywna czerwień z fioletowymi refleksami przywodzącymi na myśl świeże czerwone owoce. W bukiecie owocowe nuty porzeczek i jeżyn elegancko łączą pikantne nuty gałki muszkatołowej, lukrecji, czekolady i wanilii.  Na podniebieniu niską zawartość alkoholu wspiera kwaśna struktura, która zapewnia równowagę i długość, pozostawiając na podniebieniu nuty owocowo-kokosowe.

Bardzo uniwersalne wino komponujące się zarówno do dań z  wołowini i jagnięciny jak również do dań z makaronu i risotto z grzybami. 

Wino organiczne.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Varvaglione 1921

Winnica

Rodzinna winnica Varvaglione usytuowana jest w czarującym Leporano nad Zatoką Taranto, w
słynnym półwyspie Saletyńskim w regionie Apulia. Z ponad stuletnią tradycją, Varvaglione jest jedną z najstarszych winnic w regionie, a winogrona uprawiane są na ponad 150 hektarach . Rodzina Varvaglione doskonali swoje umiejętności i pasję już w czwartym pokoleniu. Wysoka jakość win w
przystępnych cenach, to głównie zasługa właściciela oraz enologa Cosimo Varvaglione, który skrupulatnie nadzoruje pracę w winnicy, selekcję winogron, a później sam proces produkcji. 

Szczepy

Firma Varvaglione skupia się na dwóch lokalnych odmianach winogron Primitivo i Negroamaro,
dzięki, którym winnica zdobywa coraz większe uznanie. Oprócz rodzimych szczepów Apulii,
szerokie portfolio rodziny Varvaglione obejmuje także czerwone wina z winogron Malvasia Nera i
Aglianico, a wina białe powstają z Verdeca, Malvasia Bianca, Falanghina i Fiano. Wiodącym sposobem uprawy jest Alberello (brak elementu wiązania ani podpierania winorośli). 

Historia

W 1921r. rodzina Varvaglione po raz pierwszy zebrała winogrona i sprzedała wino pod własnym
nazwiskiem. Wiele pokoleń Varvaglione z pasją eksperymentowało w produkcji wina, chcąc wyrażać
charakterystyczny i wyjątkowy smak ich umiłowanej Puglii. Również Cosimo aktywnie uczestniczy w
tym procesie. Po ukończeniu studiów enologicznych i wielu latach pracy ostatecznie zdefiniował styl
swojej winnicy. Dzisiaj Cosimo prowadzi winnicę wraz ze swoimi dziećmi: Marzią i Angelo, tworząc czwarte pokolenie winiarzy. Obecnie winnica Varvaglione jest jedną z największych, a przy tym najszybciej rozwijających się firm w obszarze Apulii.

Klimat / Gleba

Apulia zdominowana jest przez klimat śródziemnomorski - z gorącymi i suchymi latami, które częściowo łagodzone są bryzami znad morza Jońskiego i Adriatyckiego. Zimy są zazwyczaj ciepłe ze zwiększoną ilością opadów. Dzięki takim warunkom winogrona dojrzewają dość szybko zachowując sporo kwasowości i świeżości. Ziemia, na której producent uprawia winogrona jest głównie gliniasta i kredowa, ze sporą ilością łupka oraz znaczną zawartością tlenku żelaza, który nadają jej naturalny czerwony kolor. Żelazo wspomaga drenaż gleby, zapobiegając zastojom wilgoci po deszczach. 

Ocena

1 - ilość opinii

Primitivo
Primitivo, to moje ulubione wino czerwone. Bardzo polecam :)
Dodano przez Olga w dniu 2022-05-17

Inni klienci kupili również