Castel Di Salve - Armecolo Salento IGT 2020
Castel Di Salve - Armecolo Salento IGT 2020
Castel Di Salve - Armecolo Salento IGT 2020
Castel Di Salve - Armecolo Salento IGT 2020

Castel Di Salve - Armecolo Salento IGT 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Puglia
Szczep
Negroamaro
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

69,99 zł

Opis

Czerwone wino wytrawne ze szczepów: negroamaro 80%; malvasia nera z Lecce 20%. W nosie intensywny aromat czerwonoskórych owoców, porzeczki, maliny, dojrzałej wiśni, z nutami głogu. Pełny, harmonijny, świeży i trwały smak.

Temperatura serwowania 17 °C.

Armecolo polecane jest do dziczyzny, mięs gotowanych z sosem pomidorowym, oraz do pieczonej jagnięciny.

Owoce do wina Armecolo zebrane zostały ręcznie pod koniec września. Wino fermentowało w kontrolowanej temperaturze z maceracją na skórkach przez około 10 dni, następnie starzone było w stali przez 8 miesięcy. Na koniec - dojrzewało w butelce przez 4 miesiące, zanim zostało dopuszczone do sprzedaży.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Castel Di Salve

Castel di Salve to urocza winnica położona w południowej części Apulii, w wiosce Depressa w pobliżu Tricase.  Tworzy wina wyjątkowe, które są oszałamiająco czerwone, dzięki kolorze lokalnej gleby, oraz mają dziki zapach śródziemnomorskich zarośli, z nutą morza i ciepłego słońca Salento. 

Winnica

Castel di Salve znajduje się w Depressa, w starożytnej winnicy, która pozostawała zamknięta i opuszczona przez wiele lat. Odżyła w 1992 roku, kiedy Francesco Winspeare, rozpoczął renowację starej posiadłości i powołał do życia nowoczesną winnicę, która równocześnie jest mocno związana z solidnymi tradycjami kultury rolniczej. Powstała z pasji do wina i rzeczy zrobionych dobrze.

Szczepy

Wysokiej jakości wino pochodzi wyłącznie z wysokiej jakości winogron. Pod uprawy wybrano stare winnice o dużym potencjale i tylko najbardziej odpowiednie gleby do sadzenia i uprawy nowych winorośli.

W Castel di Salve upawia się tylko odmiany włoskie: verdeca, negroamaro, primitivo, malvasia nera.

Historia

Tam, gdzie dzisiaj znajduje się winnica Castel di Salve, winorośl uprawiało się już w starożytności. Antonio Winspeare  rozpoczął tworzenie win i piwnic w 1885 roku.  W 1992 roku narodził się nowy Castel di Salve. Firmę założył Francesco - prawnuk Antoniego Winspeare.

Pierwszym winem butelkowanym i etykietowanym było Armecolo, a następnie trzy etykiety - biała, czerwona i różowa - której nadano nazwę Santimedici. Dziś w Castel di Salve znajdujemy dziesięć etykiet, a wyprodukowane butelki to sto osiemdziesiąt tysięcy.

Klimat/Gleba

Winnice Castel di Salve znajdują się w Apulii, na półwyspie Salento, w prowincji Lecce, w trzech obszarach: Supersano, Cutrofiano i Galatone. Każdy z nich ma inny mikroklimat od świeższej gleby o większej retencji wody, po winorośle Masseria Bosco Belvedere - Supersano - skąd pochodzą winogrona dla bardziej aromatycznych czerwieni, bieli i różu, które mają elegancką i delikatną nutę zielną.

Wiek roślin waha się od ponad trzydziestu lat do bardzo młodych winorośli, posadzonych zaledwie kilka lat temu.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również