Folwark Pszczew - Forange pomarańczowe ECO 2021
Folwark Pszczew - Forange pomarańczowe ECO 2021

Folwark Pszczew - Forange pomarańczowe ECO 2021

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Lubuskie
Szczep
Johanniter
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11%
Temperatura podawania
10-12 °C

65,99 zł

Opis

BRAK W MAGAZYNIE

Wytrawne, pomarańczowe wino otrzymane ze szczepu johanniter. Owoce były macerowane na skórkach przez 14 dni. Forange czyli połączenie „orange” i pierwszej litery nazwy winnicy „Folwark”. To intensywnie aromatyczne wino.  Połączenie zapachów owocowych, z ziołowymi i nutami herbacianymi. Wyraźnie wytrawne, taniczne z posmakiem syropu z pigwy.

Wino polecane jako aperitif, a także do dań z ryb, drobiu, owoców morza i serów.

Zbobywca Brązowego Korka w Konkursie Polskie Korki 2022

Produkt odznaczony prestiżowym certyfikatem „Europejskiego Dziedzictwa Kulinarnego Regionu Lubuskiego”.

Znak towarowy białej czapki kucharskiej na niebieskim tle z nazwą regionu oznacza, że trafiliśmy na produkt bardzo wysokiej jakości, wytwarzany z surowców pochodzących z danego regionu.

Nagrody:

brązowy medal- Polskie Korki 2022

-Forange 2021- certyfikat Wino Warte Zachodu- Wino warte zachodu 2022- II Lubuski Festiwal Otwartych Piwnic i Winnic

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Folwark Pszczew

Obiekt Enoturystyczny, powstały w odrestaurowanej zabudowie kompleksu pałacowo-parkowego dawnych Biskupów Poznańskich. Otoczony Pszczewskim parkiem krajobrazowym i wieloma jeziorami. 

Winnica

Produkcja win w folwarku jest kontynuacją działań Biskupów Poznańskich na tym terenie, którzy uprawiali właśnie w tym miejscu pierwsze odmiany szczepów winnych.

W roku 2021 produkty pochodzące z Winnicy Folwarku Pszczew zostały odznaczone czapką „Kulinarnego Dziedzictwa Regionu Lubuskiego” co świadczy o ich wyjątkowej jakości i regionalnym pochodzeniu.

Szczepy

Na 5 ha winnych parceli zasadzone są takie odmiany jak: regent, cabernet, souvignier, solaris, johanitter i riesling

Historia

Przed wiekami właścicielami Folwarku byli poznańscy biskupi, którzy mieli tam swoją letnią rezydencję i to oni jako pierwsi sprowadzili winną latorośl na Ziemię Międzyrzecką w Lubuskiem. Obecni właściciele Folwarku Pszczew, Żaneta i Łukasz Robak wrócili do dawnych tradycji i założyli w 2014 roku winnicę. 

Pierwsze krzewy winorośli zasadzono wzdłuż ściany jednego z dawnych budynków gospodarczych. A ponad 600 następnych na działce między budynkiem a stawem.
W 2015 roku powstała nowa winnica, tuż obok folwarku - na obszarze 5 ha, tuż obok Pszczewskiego Parku Krajobrazowego - zasadzonych zostało tysiące nowych krzewów winnych.

Klimat / Gleba

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
kwiecien-2022

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również