Czerwony wytrawny Merlot. Kolor ciemno rubinowy z czarno-niebieskimi refleksami. W aromacie jagody i suszone śliwki, owoce z posmakiem rumu, mięta i delikatne nuty kwiatów bzu. Na podniebieniu pięknie zaznaczona kwasowość. W ustach smak jagód, w pełni dojrzałe, rozgrzane w słońcu maliny z nutą gorzkiej czekolady i tytoniu. Subtelne aromaty prażone.
Wino polecane do duszonej jagnięciny i ziemniaków z rozmarynem; steków z dziczyzny lub pieczonej polędwicy.
Owoce merlota do tego wina rosły w winnicy Kräutergarten w Oberwaltersdorfie, na żwirowej glebie z dużą zawartością wapienia. Ręcznie wyselekcjonowano najdojrzalsze i najpiękniejsze grona, które zostały poddane zimnej maceracji w 8°C przez pięć dni, po czym wino fermentowało na naturalnych drożdżach. Kolejny etap - to dojrzewanie przez 16 miesięcy w beczkach. Efekt końcowy - bogaty Merlot, obok którego nie można przejść objętnie ;)
Temperatura serwowania 16 – 18°C