Haider - Merlot

Haider - Merlot 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Austria
Region
Burgenland
Szczep
Merlot
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

89,99 zł

Opis

Austriackie czerwone wino wytrawne wykonane w regionie Burgenland w 100% z odmiany Merlot. Wino o głębokiej, rubinowej barwie. Zapach charakteryzuje się jagodami, czarną porzeczką i dużą ilością wanilii i lukrecji. Ciemne jagody również na podniebieniu, poza tym aromaty ciemnej czekolady. Miękki, okrągły i dobrze zbudowany Merlot z długim i mocnym wykończeniem.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Haider

Winnica

Haider znajduje się we wschodniej części Austrii, na wschodnim brzegu jeziora Neusiedler, w pobliżu granicy z Węgrami, na obszarze parku narodowego Neusiedler See-Seewinkel. Winnica produkuje wina zgodne z niemiecką klasyfikacją win (Prädikatsweine) oraz naturalne, wymykające się standardom.

Szczepy

Na 13 ha uprawianych jest 13 odmian białych winogron, które zajmują  70% obszaru. Główne białe odmiany sadzonek to: Riesling, Chardonnay, Muscat Ottonel, Traminer i Sauvignon Blanc. Pozostałe 30% zagospodarowane jest m.in. Zweigeltem, Sankt Laurent oraz Merlot i Cabernet Sauvignon zapewniającymi międzynarodową stylistykę win. Bardzo ważnym elementem portfolio winnicy Haider są ich słodkie wina z późnego zbioru (Spaetlese).

Historia

Rodzina Haider zajmuje się winem od roku 1870 - obecni właściciele -małżeństwo Theresa i Gerhard Heider to już czwarta generacja winiarzy. Młode pokolenie duży nacisk kładzie na elementy BIO - standardem jest ręczny zbiór, spontaniczna fermentacja i poszanowanie środowiska naturalnego na każdym etapie produkcji. Haider jest członkiem Wine Growing Characters - kolaboracji 5 winnic prowadzonych przez młodych winiarzy z Austrii promujących wyjątkowość lokalnych terroir. 

Klimat / Gleba

Według rodziny Haider ich wina odzwierciedlają wyjątkowość regionu Seewinkel. Podłoże składające się z piaszczystej gleby, czarnoziemów i żwirów nadają ich słodkim winom subtelności, elegancji i wyjątkowego smaku. W połączeniu z umiejętnym obchodzeniem się z botrytis (szlachetna pleśń koncentrująca w winogronie cukier) pozwala na tworzenie najlepszych słodkich win w Austrii.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również