Grof Degenfeld - Tokaj Furmint Zomborka Zobacz większe

Grof Degenfeld - Tokaj Furmint Zomborka BIO 2015

2865

Nowy produkt

To dobrze zrobione, białe, wytrawne wino z Węgier. Wyprodukowane z najpopularniejszego w Tokaju szczepu - Furminta, w tym wypadku zebranego tylko w jednej winnicy Zomborka. Złożony bukiet cytrusowych kwiatów, kwiatów jabłoni i świeża brzoskwinia. W ustach są smaki brzoskwini, ananasa i marakui, które tańczą na języku przed chrupiącym kwaśnym finiszem. 

Wino organiczne.

Więcej szczegółów

86,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Grof Degenfeld - organic/BIO
Grof Degenfeld - organic/BIO

Opis

KolorBiałe
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionTokaj
SzczepFurmint
Objętość750ml
Zawartość alkoholu13,5%
Temperatura podawania10-12 °C

Grof Degenfeld - organic/BIO

Winnica

Winnica Grof Degenfeld to jedna z bardziej urokliwych winnic, położona w Tokaju na granicy miejscowości Mád i Tarcal. Przy produkcji wina Grof Degenfeld kieruje się miłością do natury i szacunkiem do tradycji i nowych technologii. Efektem takiej filozofii jest certyfikat ekologiczny przyznany w 2009r. W ramach winnicy działa restauracja oraz czterogwiazdkowy hotel wspierający enoturystykę regionu Tokaj.

Szczepy

Spośród sześciu odmian winogron, które można oficjalnie wykorzystać do produkcji win oznaczanych jako Tokaje, Grof Degenfeld wykorzystuje pięć, tj.: Furmint, Hárslevelű, Muscat Blanc, Zeta i Kövérszőlő. Nie uprawia się jedynie szczepu Zeta. Co ciekawe Grof Degenfeld kultywuje jedynie 35ha ze swojego 100ha aerału, dając spory potencjał wzrostu w przyszłości. 

Historia

Odbudowa winnicy został zainicjowana przez hrabich Degenfeld w 1994r., wskrzeszając do życia tereny winiarskie z ponad 150-letnią tradycją. Dziś winnica zarządzana jest przez winemakera Balázs Sulyok, który tworzy świetne wina spokojne (Muscat Blanc i Furmint!), musujące i jedne z najlepszych win słodkich regionu - Szamorodni, Tokaj Aszu oraz Eszencia. W 2015r. rodzinna zdecydowała się na odbudowę katedry na wzgórzu Theresa, która uległa zniszczeniu wskutek II wojny  światowej.

Klimat / Gleba

Winorośl uprawia się w ramach dwóch kompleksów: Terezia i Zomborka. Jak większość gleb w regionie Tokaj, tak i u Grofa Degenfelda podłoże oparte jest o wulkaniczne skały ryolitowe. Wierzchnią warstwę stanowią lessy i brunatne gleby leśne.

Opinie

Oceń 
2021-01-15

Najlepsze winnice są w Madzie

Zomborka też. Taki furmint z tej pojedynczej parceli ma świetną równowagę i kilkuletni potencjał. Pięcioletni radził sobie nawet z sushi, ale tej klasy wino cieszy aromatem i smakiem bez jedzenia.

    Oceń 
    2020-12-13

    Elegancja Francja? czy jednak Węgry?

    Świetny furmint z wyczuwalnymi smakami cytrusów, jabłek i beczki - idealny do białej ryby

      Napisz swoją opinię!

      Napisz opinię

      Grof Degenfeld - Tokaj Furmint Zomborka BIO 2015

      Grof Degenfeld - Tokaj Furmint Zomborka BIO 2015

      • Objętość: 750ml
      • Smak: Wytrawne
      • Kolor: Białe
      • Kraj pochodzenia: Węgry
      • Zawartość alkoholu: 13,5%
      • Temperatura podawania: 10-12 °C
      • Produkowane ze szczepu: Furmint
      • Region: Tokaj

      Produkty powiązane

      30 innych produktów w tej samej kategorii: