Delavenne Pere&Fils - o producencie wina
Rodzinna posiadłość, klasyfikowana jako Grand Cru. Wytwarzają i sprzedają szampana wyłącznie z własnych winogron. Można takich producentów rozpoznać po wzmiance RM na etykiecie. Taka klasyfikacja, świadcząca o niezależności winnicy, pozwala kontrolować każdy etap produkcji, a także jakość szampanów.
Winnica
Delavenne Pere&Fils to butikowy, rodzinny producent szampanów z ponad stuletnią historią. Winnica zlokalizowana jest w malowniczej miejscowości Bouzy. Obecnie w winnicy pracuje już 4-te pokolenie rodziny Delavenne, któremu przyświeca idea pielęgnacji dorobku poprzednich generacji. Wszystkie parcele klasyfikowane są jako Grand Cru, a sama winnica jest w trakcie audytu umożliwiającego certyfikację organiczną. Wina Delavenne Pere&Fils są doceniane przez światowych sommelierów i znajdują się w kartach win gwiazdkowych restauracji Michelin we Francji, Danii, Szwajcarii oraz Wlk. Brytanii.
Szczepy
W winnicy Delavenne Pere&Fils uprawia się wyłącznie dwa szczepy Pinot Noir oraz Chardonnay. Co ciekawe, w produkcji szampanów producent nie wykorzystuje Pinot Meunier. Zbiór winogron dokonywany jest w sposób ręczny, kilka dni później niż pozostali producenci w regionie, co pozwala gronom uzyskać optymalny poziom dojrzałości.
Historia
Winnica rozpoczęła działalność w 1920r. i od samego początku istnienia stawiała na etos pracy, poszanowania do natury i bezkompromisowego podejścia do jakości wytwarzanego wina. Delavenne Pere&Fils korzysta wyłącznie z gron własnego zbioru, które podlegają rygorystycznym procesom uprawy i winifikacji.
Klimat / Gleba
Podglebie w regionie Bouzy składa się głównie z wapieni. Ten rodzaj podłoża zapewnia odpowiedni drenaż i nadaje szczególnej mineralności, którą można znaleźć w niektórych winach z Szampanii. Gmina Bouzy jest jedną 17 gmin (z ponad 320 gmin), która została sklasyfikowana jako Grand Cru będący najwyższym stopniem klasyfikacji parcel znajdujących się w tym regionie.
1920
butelek rocznie
Francja
Pinot Noir
uprawy latorości winnej