Franz Haas - Ponkler Pinot Nero 2018  BIO 1500ml
Franz Haas - Ponkler Pinot Nero 2018  BIO 1500ml

Franz Haas - Ponkler Pinot Nero 2018 BIO 1500ml

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Adyga
Szczep
Pinot Noir
Objętość
1500ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

1 199,99 zł

Opis

Winorośl Pinot Nero dla odmiany „Pònkler” została posadzona w 2007 roku metodą Guyota. Jest to pojedyncza winnica położona na wysokości 750 metrów nad poziomem morza. Selekcja francuskich klonów, które okazały się bardzo odpowiednie do uprawy na dużych wysokościach, duża gęstość sadzenia i niski plon, zapewniają bardzo wysoką jakość winogron, a co za tym idzie - wybitne wino. 

Wysokość nadaje winu Ponkler nuty dojrzałych owoców. Aromat jest bardzo intensywny i ma ogromną głębię. Wyróżnia się zapach dojrzałych jeżyn, wzmocnione nutami anyżu gwiazdkowatego i skóry. W ustach pełne, bogate, z rozwijającymi się taninami. Długi finisz z nutami kory chinowca. „Pònkler” można podawać do drobiu, duszonej dziczyzny, czerwonych mięs i dojrzałych serów.

Winifikacja: Fermentacja winogron odbywa się w otwartych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Podczas tego procesu pływający korzuch skórek winogron jest delikatnie i często zanurzany. Dzięki temu zawarte w skórkach substancje barwiące i aromaty zostają przeniesione do wina. Pod koniec fermentacji wino przelewa się do drewnianych beczek w celu przeprowadzenia fermentacji malolaktycznej. Wino dojrzewa tam przez 15 miesięcy, a po zabutelkowaniu przez kilka lat w butelce.

Wino dostępne w butelkach o pojemności 750ml i 1500ml: Haas - Ponkler 750ml

Nagrody i wyróżnienia
Pinot Noir Pònkler 2016 uzyskał ocenę 97 punktów na 100 i został nagrodzony jako zwycięzca kategorii „Best of Pinot Noir” przez Falstaff Wein Guide Italien 2023.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Franz Haas

Od momentu powstania w 1880 roku, winnica Franz Haas przeszła siedem pokoleń z każdym pierworodnym Franzem Haasem. Winiarnia od samego początku koncentruje się na wytwarzaniu najwyższej jakości winogron i win.

Winnica

Dziś Franz Haas pracuje z winogronami pochodzącymi z 55 ha winnic między 240m a 1.150m n.p.m. w strefach o różnych warunkach mikroklimatycznych i geologicznych. W 2000 roku, w związku ze zmianami klimatycznymi, wydzierżawiono kilka hektarów na wysokości do 1150 m n.p.m. Są to dziś jedne z najwyższych winnic w Górnej Adydze. Teraz, ponad piętnaście lat później, wybór sadzenia winorośli na tych wysokościach okazał się optymalny do produkcji długotrwałych, aromatycznych win o silnej kwasowości. Uprawa jest w 100% organiczna! Roczna produkcja: około 300 000 butelek Kolejnym szczegółem, który wyróżnia Franza Haasa, jest związek z genialnym artystą Riccardo Schweizerem, który zaprojektował etykiety winnicy. Riccardo był włoskim malarzem, rzeźbiarzem, fotografem, projektantem i architektem.

Szczepy

Franz Haas zawsze był uznawany za czołowego entuzjastę i eksperta najbardziej wrażliwej i równocześnie najbardziej satysfakcjonującej odmiany winogron: Pinot Nero. Mimo całej uwagi, zaangażowania i ciężkiej pracy, produkt nie zawsze odpowiada pierwotnym standardom i dlatego Jego wybór „Schweizer” nie zawsze trafia na rynek. Z taką samą uwagą winifikowane są różne odmiany należące do całej gamy win Alto Adige.

Historia

Od samego początku Franz Haas stara się jak najlepiej wyrażać jakość produkowanych przez siebie win. Winnica została założona w 1880 roku i była przekazywana przez siedem pokoleń pierworodnemu dziecku rodziny, które ma zaszczyt i obowiązek nosić to samo imię, Franz. Franz Haas to nie tylko winiarnia, to nie tylko marka. Franz Haas to człowiek, rodzina, która od siedmiu pokoleń zajmuje się produkcją wina i od siedmiu pokoleń realizuje tę samą filozofię życia: ciągłe i niekończące się dążenie do perfekcji. Każdy Franz Haas z własnym akcentem i stylem.

Klimat / Gleba

Winnice położone są na wysokości od 240 do 1150 m n.p.m. i znajdują się na terenach Egna, Montagna, Trodena i Aldino. Gleby zbudowane są z wapienia, gliny, porfiru, piasku.

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
luty-2022

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również