Winorośl Pinot Nero dla odmiany „Pònkler” została posadzona w 2007 roku metodą Guyota. Jest to pojedyncza winnica położona na wysokości 750 metrów nad poziomem morza. Selekcja francuskich klonów, które okazały się bardzo odpowiednie do uprawy na dużych wysokościach, duża gęstość sadzenia i niski plon, zapewniają bardzo wysoką jakość winogron, a co za tym idzie - wybitne wino.
Wysokość nadaje winu Ponkler nuty dojrzałych owoców. Aromat jest bardzo intensywny i ma ogromną głębię. Wyróżnia się zapach dojrzałych jeżyn, wzmocnione nutami anyżu gwiazdkowatego i skóry. W ustach pełne, bogate, z rozwijającymi się taninami. Długi finisz z nutami kory chinowca. „Pònkler” można podawać do drobiu, duszonej dziczyzny, czerwonych mięs i dojrzałych serów.
Winifikacja: Fermentacja winogron odbywa się w otwartych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Podczas tego procesu pływający korzuch skórek winogron jest delikatnie i często zanurzany. Dzięki temu zawarte w skórkach substancje barwiące i aromaty zostają przeniesione do wina. Pod koniec fermentacji wino przelewa się do drewnianych beczek w celu przeprowadzenia fermentacji malolaktycznej. Wino dojrzewa tam przez 15 miesięcy, a po zabutelkowaniu przez kilka lat w butelce.
Wino dostępne w butelkach o pojemności 750ml i 1500ml: Haas - Ponkler 750ml
Nagrody i wyróżnienia
Pinot Noir Pònkler 2016 uzyskał ocenę 97 punktów na 100 i został nagrodzony jako zwycięzca kategorii „Best of Pinot Noir” przez Falstaff Wein Guide Italien 2023.