Chicca Primitivo di Manduria Dolce Naturale DOCG to wysokiej klasy słodkie primitivo. Produkowane we włoskim regionie Apulia w mieście Manduria.
Winogrona do wina Chicca Primitivo Di Manduria Dolce Naturale pochodzą z 50-letnich krzewów. Macerowane były na skórkach w kontrolowanej temperaturze 26°C. Fermentacja spontanicznie zatrzymała się, gdy wino osiągnęło zawartość alkoholu 15%. Następnie dojrzewało w beczkach przez ok. 8 miesięcy.
W kieliszku wino jest intensywnie jaskrawoczerwone. W nosie dominują aromaty owocowe: wiśnia, dojrzała śliwka, czarna porzeczka, w tle nuty pikantne. W ustach pełne, pozostawiające długi owocowy posmak. Wino doskonale komponuje się z migdałowymi wypiekami, a także z dojrzałym serem.
Chicca (z wł. klejnot) - tak nazywana jest Francesca, najmłodsza członkini rodziny. Jest to jedyne wino słodkie DOCG Varvaglione 1921, słodkie jak sama Chicca.