Appassimento Paralupi rosso di Puglia to mieszanka negroamaro, primitivo i malvasia nera. W kieliszku wino jest intensywnie czerwone. W nosie aromaty dojrzałych czerwonych owoców, konfitury z czarnej wiśni oraz nuty wanilii i czekolady. W ustach pełne, zbudowane, zdominowane przez aksamitne taniny. Miękkie i otulające wino.
Doskonałe na czerwonych mięs, dziczyzny oraz dojrzewających serów.
Winogrona suszy się na roślinie przez około 20 dni. Bezpośrednio po zbiorze następuje krótka maceracja przedfermentacyjna winogron pozbawionych szypułek w temperaturze 12-14°C w celu wydobycia charakterystycznych aromatów. Następnie fermentacja, która trwa 20/25 dni w kontrolowanej temperaturze 24/26°C. Wino jest następnie oddzielane od skórek, aby rozpocząć fermentację jabłkowo-mlekową. Ostatecznie Paralupi dojrzewa przez około 6 miesięcy w beczkach.
BRAK W MAGAZYNIE.