Budaházy - Szent Tamas - Makovicza Zobacz większe

Budahazy - Szent Tamas Furmint Harslevelu Late Harvest 2019

20334

Nowy produkt

Białe słodkie wino węgierskie wykonane z dwóch najpopularniejszych w Tokaju szczepów: furminta i harslevelu. I do tego z najsławniejszej parcela w Madzie! Mocno skoncentrowane, dobrze zbudowane i niezwykle finezyjne wino. Aromat słodki i świeży, wypełniony białymi kwiatami, kwiatem lipy, akacją, gruszką , owocami tropikalnymi z delikatnymi akcentami przypraw. Na języku zaś wyczuwalne nuty owoców i miodu lipowego. Wysoka słodycz (106 g/l cukru), skutkująca w ustach pewną lepkością, idzie w parze z przyjemną kwasowością. Pozostaje dzięki temu bardzo subtelne, świeże i pijalne. Wino zdecydowanie z potencjałem, prawdopodobnie większym niż 10 lat.

Jedno z naszych najlepszych win słodkich z późnego zbioru.

Więcej szczegółów

99,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Budahazy
Budahazy

Opis

KolorBiałe
SmakSłodkie
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionTokaj
SzczepFurmint
Objętość750ml
Zawartość alkoholu10,5%
Temperatura podawania10-12 °C

Budahazy

Winnica

Butikowy producent z prężnie rozwijającego się miasteczka Mad w Tokaju na Węgrzech. Winiarz ceniący naturalność, co odzwierciedlone jest w niskointerwencyjnym podejściu do upraw  - nie stosuje się tu herbicydów i insektycydów. Winnica specjalizuje się w produkcji win słodkich, których jakość jest doceniona przez sommelierów na świecie - wina Budahazy znajdują się w najlepszych restauracjach w Szwecji, Szwajcarii i Tajwanie (dzięki nam również w Polsce). Wina w pełni oddają jakość doskonałego terroir oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Szokolaia. To bez wątpienia jeden z naszych najlepszych producentów z regionu.

Szczepy

Na zaledwie 3ha Akos uprawia typowo lokalne szczepy: Furmint, Hàrslevelű oraz trochę mniej znany Kabar (krzyżówka Hárslevelű z Bouvier). Wszystkie grona zbierane są ręcznie. 

Historia

Właścicielem winnicy od 2000r. jest rodzina Budahazy, która jako pierwszą parcelę updopdobała sobie Kishegy. Wraz z rozwojem dochodziły kolejne, nad którymi pieczę od 2011r. stanowi Akos Szokolai.

Klimat / Gleba

Na winnice składają się parcele: Szent Tamàs, Nyùlàszò i Kishegy. Podłoże to gleba wulkaniczna, tuf ryolitowy zmieszany z ciężką gliną. O potencjale winnicy Budahazy może świadczyć fakt, że graniczy bezpośrednio z uprawami najbardziej znanego producenta win słodkich na Węgrzech - Istvana Szepsy'ego. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
lipiec-2021

Opinie

Oceń 
2020-12-16

parcela numer 1 w Madzie

Kultowa parcela, być może najlepsza w całym Tokaju. Szczęściarzem ten, kto ma tam choćby hektar winnicy, tak jak Akos. Słodycz zwiewna i lekka, bukiet owoców i kwiatów. Nowe, piękne oblicze starego regionu. Degustowałem z Pawłem na żywo na wideoblogu FB 15.12.2020 do wyśmienitego strudla (jabłka, rodzynki i orzechy w towarzystwie wina dostały skrzydeł!!!). Must try.

    Oceń 
    2020-12-05

    Nektar z Tokaju

    Wspaniały przykład nowoczesnego wina słodkiego z Tokaju, gdzie dość duża słodycz skontrastowana jest ze świeżą kwasowością. Wino pięknie pachnie, a w ustach jest wielowymiarowe. Cena do jakości mistrzostwo

      Napisz swoją opinię!

      Napisz opinię

      Budahazy - Szent Tamas Furmint Harslevelu Late Harvest 2019

      Budahazy - Szent Tamas Furmint Harslevelu Late Harvest 2019

      • Objętość: 750ml
      • Smak: Słodkie
      • Kolor: Białe
      • Kraj pochodzenia: Węgry
      • Zawartość alkoholu: 10,5%
      • Temperatura podawania: 8-10 °C
      • Produkowane ze szczepu:Furmint, Harslevelu
      • Region: Tokaj

      Produkty powiązane

      30 innych produktów w tej samej kategorii: