Budaházy - Szent Tamas - Makovicza

Budahazy - Szent Tamas Furmint Harslevelu Late Harvest 2019

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
10,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

99,99 zł

Opis

Białe słodkie wino węgierskie wykonane z dwóch najpopularniejszych w Tokaju szczepów: furminta i harslevelu. I do tego z najsławniejszej parcela w Mad! Mocno skoncentrowane, dobrze zbudowane i niezwykle finezyjne wino. Aromat słodki i świeży, wypełniony białymi kwiatami, kwiatem lipy, akacją, gruszką , owocami tropikalnymi z delikatnymi akcentami przypraw. Na języku zaś wyczuwalne nuty owoców i miodu lipowego. Wysoka słodycz (106 g/l cukru), skutkująca w ustach pewną lepkością, idzie w parze z przyjemną kwasowością. Pozostaje dzięki temu bardzo subtelne, świeże i wyraziste zarazem. Wino zdecydowanie z potencjałem, prawdopodobnie większym niż 10 lat.

Jedno z naszych najlepszych win słodkich z późnego zbioru.

Świetna kompozycja z serami, ciastami oraz deserami.

Koniecznie schłodzić do temperatury ok. 10 °C.

Wino w ocenie specjalistów:
“Szent Tamás 2015 to popis elegancji. Owszem, jest miód, są morele, uroku dodają wyraźne nuty bergamotki i rumianku, ale przede wszystkim jest ujmująca klasa”. 
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Budahazy

Budahazy – nasi przyjaciele z Tokaju. Mikro producent specjalizujący się w słodkich winach, spośród których naszym ukochanym jest słodki Szent Tamas. Spróbuj!

Winnica

Butikowy producent z prężnie rozwijającego się miasteczka Mad w Tokaju na Węgrzech. Winiarz ceniący naturalność, co odzwierciedlone jest w niskointerwencyjnym podejściu do upraw  - nie stosuje się tu herbicydów i insektycydów. Winnica specjalizuje się w produkcji win słodkich, których jakość jest doceniona przez sommelierów na świecie - wina Budahazy znajdują się w najlepszych restauracjach w Szwecji, Szwajcarii i Tajwanie (dzięki nam również w Polsce). Wina w pełni oddają jakość doskonałego terroir oraz kunszt utalentowanego enologa – Akosa Szokolaia. To bez wątpienia jeden z naszych najlepszych producentów z regionu.

Szczepy

Na zaledwie 3ha Akos uprawia typowo lokalne szczepy: Furmint, Hàrslevelű oraz trochę mniej znany Kabar (krzyżówka Hárslevelű z Bouvier). Wszystkie grona zbierane są ręcznie. 

Historia

Właścicielem winnicy od 2000r. jest rodzina Budahazy, która jako pierwszą parcelę updopdobała sobie Kishegy. Wraz z rozwojem dochodziły kolejne, nad którymi pieczę od 2011r. stanowi Akos Szokolai.

Klimat / Gleba

Na winnice składają się parcele: Szent Tamàs, Nyùlàszò i Kishegy. Podłoże to gleba wulkaniczna, tuf ryolitowy zmieszany z ciężką gliną. O potencjale winnicy Budahazy może świadczyć fakt, że graniczy bezpośrednio z uprawami najbardziej znanego producenta win słodkich na Węgrzech - Istvana Szepsy'ego. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
lipiec-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również