Organiczne „naturalne” wino pomarańczowe produkowane z odmian pansa rosada i pansa blanca (xarel·lo vermell i xarel·lo). Dojrzałe, zdrowe owoce są zbierane ręcznie. Skórki winogron pozostają w kontakcie z sokiem przez dwa miesiące podczas spontanicznej fermentacji, która odbywa się w amforach Sauló. Kształt amfor umożliwia swobodny przepływ osadu, zapewniając w ten sposób „naturalny batonaż”. Celem takiej winifikacji jest zwiększenie struktury garbników i charakteru „terroir”. W całym procesie nie dodaje się siarczynów ani żadnych innych dodatków.
Wino ma kolor pomarańczowy, który z wiekiem zmienia się w kolor bursztynowy ze złotymi refleksami. Zapach spójny, mocny (charakterystyczny dla białego wina sfermentowanego na skórkach) - nuty kopru włoskiego i cytrusów (skórka mandarynki). W ustach wino jest obfite i smaczne. Aromatyczne, o słonych nutach, dobrej kwasowości i świeżym, długim, lekko garbnikowym finiszu.
Wino Alta Alella Aus Orange świetnie pasuje do różnorodnych przekąsek i dań typu tapas, zwłaszcza tych opartych na świeżych warzywach i owocach morza. Do deski serów oraz wędlin. Wino to doskonale współgra z sałatkami, które zawierają grillowane mięso, szczególnie gdy są podane z aromatycznymi sosami i warzywami. Aus Orange smacznie komponuje się z kuchnią śródziemnomorską, taką jak tajiny, dania z bakłażanów, oliwki, czosnek i zioła, oraz z kuchnią azjatycką, szczególnie z potrawami, które zawierają elementy kwasowe, pikantne i aromatyczne. Doskonale współgra z daniami wegetariańskimi i wegańskimi, zwłaszcza z tymi opartymi na świeżych warzywach, roślinach strączkowych i orzechach.
Nagrody i wyróżnienia:
Guia de Vins de Catalunya 2022 – 9,68/10
Wino naturalne. Wino wegańskie. Wino bez siarczynów.