Alta Alella - Tallarol

Alta Alella - Tallarol BIO/VEGAN 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Katalonia
Szczep
Pansa Blanca (Xarel-lo)
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

106,49 zł

Opis

Aromatyczne hiszpańskie białe wino wytrawne o zapachu dojrzałych owoców (jabłko, gruszka), migdałów, skórki mandarynki i kopru włoskiego. W ustach pełne i soczyste, ponownie czuć dojrzałe jabłko i gruszkę oraz cytrusy. W tle pojawia się lekka słoność, na finiszu długie i zbalansowane. Tallarol to wino naturalne, robione z odmiany pansa blanca (w Katalonii nazywanej xarel-lo) pochodzące z organicznej uprawy, do którego produkcji nie dodano siarczyn. Powstało w wyniku spontanicznej fermentacji w kadzi o jajowatym kształcie - pozwala to na naturalny ruch osadu drożdżowego, który dodatkowo wzbogaca wino.

Wino naturalne. Wino wegańskie.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Alta Alella - Organic/BIO

Alta Alella - Organic/BIO – to wyjątkowy producent. Projekt oparty na najwyższych standardach. Jeden z najlepszych producentów Cavy.

Winnica

Alta Alella to zlokalizowana pod Barceloną winnica oraz jeden z najlepszych producentów wysokogatunkowej Cavy. Od samego początku uprawy są prowadzone w myśl poszanowania dla środowiska naturalnego, co znajduje potwierdzenie w licznych certyfikatach  rolnictwa ekologicznego oraz nazwach niektórych win, które odzwierciedlają rodzime ptactwo.

Szczepy

Ze względu na specjalizację w produkcji Cavy, winnica Alta Allela koncentruje się na uprawie Pansa Blanca (Xarel-lo), Pansa Rosada, różowej odmianie PB. Wraz z rozwojem winnicy pojawiają się jednak coraz odważniejsze i smaczniejsze próby tworzenia win spokojnych opartych o szczepy Chardonnay, Macabeo (Viura), Syrah i Mataró. Wszystkie zbiory dokonywane są ręcznie, co ułatwia dokładną kontroli dojrzałości i jakości umożliwiając szukając optymalnego momentu zbioru w jak najzdrowszych warunkach.

Historia

Winnica została założona przez byłego dyrektora technicznego win musujących w koncernie Martini & Rossi - Josepa Pujol-Busquets'a oraz jego żonę Cristinę.  obecnie jest prowadzona głównie przez jego córki Mireię i Georginę, biologa i dietetyka, które poświęcają się rodzinnemu handlowi z oddaniem i precyzją.

Klimat / Gleba

Uprawy winnicy Alta Alella znajdują się zaledwie dwa kilometry od Morza Śródziemnego, a winnice są obsadzone na zboczach i tarasach zlokalizowanych na wysokości od 100 do 250 m n.p.m. Winorośl uprawiana jest na glebie Sauló, która jest jednym z najważniejszych elementów definiujących wina z Alta Alella: kwaśnej, białej, piaszczystej glebie na bazie granitu o niskiej zawartości wapienia, niskiej zawartości materii organicznej i dobrym naturalnym odprowadzaniu wody.

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
listopad-2020grudzien-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również