To wytrawne wino czerwone powstało ze szczepów merlot oraz cabernet sauvignon, pochodzących z lokalizacji Boscogrando. Miesza się je bezpośrednio po fermentacji malolaktycznej. Winifikacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a dojrzewanie w drewnianych beczkach różnej wielkości.
Wino ma piękną rubinowoczerwoną barwę, jest klarowne i gęste. Zapach jest intensywny, subtelny i przyjemny. Wyczuwalne są nuty dymu, skóry i różnych przypraw, po których następuje wyraźna owocowość przełamana wiśnią i jeżyną. Wino zrównoważone i mineralne o intensywnym smaku i delikatnej goryczce na finiszu. Pod nazwą „Grabar” kryje się wino eleganckie, ciepłe i miękkie, o żywej kwasowości i delikatnych taninach.
Coronica Garbar polecane jest głównie do dań mięsnych: wołowiny, jagnięciny, dziczyzny.
Coronica to rozpoznawalny na całym świecie producent wina, znany z wysokiej jakości win z rodzimych odmian (malvasia oraz teran), podkreślający swoje przywiązanie do regionu i tradycji Istrii.
Wino w ocenie specjalistów
"Pora na wyjątek - Coronica ma cabernet sauvignon oraz merlot, z których powstał Coronica Grabar 2018 - przyjemne wino, które po beczce odziedziczyło zapach skóry, a po owocach wiśnie. Jeśli ktoś ma ochotę na francuskie szczepy z Chorwacji, to czemu nie".
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus