Pannonhalmi Apatsagi Pinceszet - o producencie wina

Winnica
Pannonhalmi Apatsagi Pinceszet to ciekawy przykład winiarni znajdującej się w kościelnych rękach, która tradycje winiarskie datuje aż od czasów średniowiecza. Po tym, gdy komunistyczny rząd Węgier znacjonalizował ich winnice, dopiero w 1999r. Benedyktyni odkupili zagrabione mienie i od tego czasu z charakterystyczną dla mnichów skrupulatnością odbudowują dawną sławę.
Szczepy
Region Pannonhalma słynie z białych win, co znajduje odzwierciedlenie w liście odmian uprawianych przez zakonników. Spośród 52 ha nasadzeń dominuje Riesling, który zajmuje ok. 10 ha. W dalszej kolejności znajdziemy tu Gewurztraminera, Olaszrizlinga, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc. Spośród czerwieni wiodące miejsce zajmuje Pinot Noir, ale znajdziemy też Merlota i Caberneta Franc..
Historia
Benedyktyńskie opactwo w Pannonhalmie powstało pod koniec X wieku, stając się szybko jednym z najważniejszych kościelnych ośrodków w kraju. Niemal od samego początku mnisi zajmowali się również winiarstwem, co zresztą było regułą w całej Europie. Kres temu przyniosły czasu komunizmu, a odrodzenie winiarni nastąpiło dopiero po 1999r. Zakonnicy odkupili wówczas winnice i powierzyli produkcję dwóm wybitnym enologom - pochodzącemu z Egeru Tiborowi Gál (który zasłynął jako enolog w słynnej toskańskiej posiadłości Ornellaia) oraz Zoltánowi Heimann z Szekszárdu. W związku z tym, że obaj pracowali w regionach nastawionych na produkcję czerwonych win, do tradycyjnych dla Pannonhalmy bieli dołożyli również świetnie wykonane czerwienie.
Klimat / Gleba
Pannonhalma to region leżący bezpośrednio na południe od miasta Győr, w północno-zachodniej części Węgier. Tutejszy klimat jest chłodniejszy niż w regionach leżących dalej na południe, stąd też od wieków był on dedykowany uprawie aromatycznych białych odmian, które w takich warunkach zachowywały swój świeży, kwaskowy charakter. Jeśli chodzi o podłoże, to w górnej warstwie jest ono piaszczyste, niżej zaś znajdziemy osady lessowe i glinę.
1999
butelek rocznie
Węgry
Riesling
uprawy latorości winnej