Infusio to czerwone wino Pannonhalmy w stylu Bordeaux. Wytwarzane z merlota (80%) i cabernet franc (20%) - najbardziej prestiżowa mieszanka Abbey Winery Pannonhalma pochodzi z najgorętszej winnicy Babszökő, Tavaszó. Zbiór owoców miałmiejsce od 4 do 15 października 2021 r
Po odszypułkowaniu winogrona poddano fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej o pojemności 60 hl. Fermentacja przebiegała w temperaturze 30-32°C w ciągu pierwszych 10 dni długiego kontaktu ze skórą. Wino leżakowało w nowych, a w drugiej kolejności używanych głównie węgierskich i w maleńkiej części amerykańskich beczkach 228-litrowych przez 19 miesięcy.
W nosie pojawiają się jednocześnie dojrzałe jeżyny i żurawina, dopełnione aromatem wanilii wydobywającym się z drewnianych beczek. Równowaga słodyczy ekstraktu, alkoholu i dojrzałych tanin skutkuje łagodnym smakiem przywołującym skoncentrowane nuty suszonej wiśni i śliwki oraz kawy i czekolady.
To poważne i eleganckie wino o śródziemnomorskich nutach i dużym potencjale starzenia. Wino prawdziwie oddane świątecznym wydarzeniom…
Polecane do serwowania przy uroczystych okazjach lub do łączenia z potrawami z dziczyzny lub innego ciemnego mięsa.
Pyszne do picia teraz, jak i przez najbliższe 9 lat do 2032 roku.
Ekstrakt: 30,4 g/l
Cukier: 3,4 g/l
Kwasowość: 5,3 g/l