Pannonhalmi Pinot Noir 2018

Pannonhalmi - Pinot Noir 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Pannonhalmi
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
15%
Temperatura podawania
16-18 °C

104,99 zł

Opis

Wytrawne wino o dobrej strukturze i soczystym finiszu. Pannonhalmi Pinot Noir to jednoszczepowe wino węgierskie ze szczepu Pinot Noir jak sama nazwa wskazuje. Jak na Pinota cieszy się sporą zawartością alkoholu bo przekracza on 14,5 % dzięki czemu wino w kieliszku wybucha aromatami. Odsłania pełną skalę czerwonych jagód wczesnego lata od dojrzałej maliny po czarną wiśnię. Nuty te wzbogaca pikantność pochodząca ze starzenia w drewnianych beczkach. Na podniebieniu mnóstwo dojrzałych, owocowych aromatów gwarantuje niezapomnianą radość z picia.

Po zebraniu i odszypułkowaniu, winogrona pinot noir były macerowane na zimno przez 6 dni w 60 hl schłodzonych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Po tym procesie fermentacja odbywała się w temperaturze 25-26 ° C. Sfermentowane wino dojrzewało przez 10 miesięcy częściowo w nowym drewnie i beczkach używanych po raz drugi.

Zalecany do spożywania głównie z ciemnymi mięsami, zwłaszcza z daniami z kaczki i jagnięciny.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Pannonhalmi Apatsagi Pinceszet

Winnica

Pannonhalmi Apatsagi Pinceszet to ciekawy przykład winiarni znajdującej się w kościelnych rękach, która tradycje winiarskie datuje aż od czasów średniowiecza. Po tym, gdy komunistyczny rząd Węgier znacjonalizował ich winnice, dopiero w 1999r. Benedyktyni odkupili zagrabione mienie i od tego czasu z charakterystyczną dla mnichów skrupulatnością odbudowują dawną sławę. 

Szczepy

Region Pannonhalma słynie z białych win, co znajduje odzwierciedlenie w liście odmian uprawianych przez zakonników. Spośród 52 ha nasadzeń dominuje Riesling, który zajmuje ok. 10 ha. W dalszej kolejności znajdziemy tu Gewurztraminera, Olaszrizlinga, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc. Spośród czerwieni wiodące miejsce zajmuje Pinot Noir, ale znajdziemy też Merlota i Caberneta Franc.. 

Historia

Benedyktyńskie opactwo w Pannonhalmie powstało pod koniec X wieku, stając się szybko jednym z najważniejszych kościelnych ośrodków w kraju. Niemal od samego początku mnisi zajmowali się również winiarstwem, co zresztą było regułą w całej Europie. Kres temu przyniosły czasu komunizmu, a odrodzenie winiarni nastąpiło dopiero po 1999r. Zakonnicy odkupili wówczas winnice i powierzyli produkcję dwóm wybitnym enologom - pochodzącemu z Egeru Tiborowi Gál (który zasłynął jako enolog w słynnej toskańskiej posiadłości Ornellaia) oraz Zoltánowi Heimann z Szekszárdu. W związku z tym, że obaj pracowali w regionach nastawionych na produkcję czerwonych win, do tradycyjnych dla Pannonhalmy bieli dołożyli również świetnie wykonane czerwienie.

Klimat / Gleba

Pannonhalma to region leżący bezpośrednio na południe od miasta Győr, w północno-zachodniej części Węgier. Tutejszy klimat jest chłodniejszy niż w regionach leżących dalej na południe, stąd też od wieków był on dedykowany uprawie aromatycznych białych odmian, które w takich warunkach zachowywały swój świeży, kwaskowy charakter. Jeśli chodzi o podłoże, to w górnej warstwie jest ono piaszczyste, niżej zaś znajdziemy osady lessowe i glinę.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również