Wytrawne wino o dobrej strukturze i soczystym finiszu. Pannonhalmi Pinot Noir to jednoszczepowe wino węgierskie ze szczepu Pinot Noir jak sama nazwa wskazuje. Jak na Pinota cieszy się sporą zawartością alkoholu bo przekracza on 14,5 % dzięki czemu wino w kieliszku wybucha aromatami. Odsłania pełną skalę czerwonych jagód wczesnego lata od dojrzałej maliny po czarną wiśnię. Nuty te wzbogaca pikantność pochodząca ze starzenia w drewnianych beczkach. Na podniebieniu mnóstwo dojrzałych, owocowych aromatów gwarantuje niezapomnianą radość z picia.
Po zebraniu i odszypułkowaniu, winogrona pinot noir były macerowane na zimno przez 6 dni w 60 hl schłodzonych zbiornikach ze stali nierdzewnej. Po tym procesie fermentacja odbywała się w temperaturze 25-26 ° C. Sfermentowane wino dojrzewało przez 10 miesięcy częściowo w nowym drewnie i beczkach używanych po raz drugi.
Zalecany do spożywania głównie z ciemnymi mięsami, zwłaszcza z daniami z kaczki i jagnięciny.
BRAK W MAGAZYNIE