Każde wino ma swoją historię... Rok 2023 przyniósł dużo opadów i szybkie dojrzewanie po późnym pączkowaniu. Doskonałą jakość winogron można było przewidywać już w sierpniu. Pojawiły się delikatne, dojrzałe i złożone smaki kiści Furmint i Hárs, a słoneczna pogoda towarzyszyła żniwom przez cały czas. Gizella Cuvee jest lekkie, owocowe, eleganckie i bardzo soczyste.
Mariaż dwóch wiodących odmian Tokaju, tłoczonych w całych pęczkach, przygotowywanych wyłącznie w zbiornikach chłodniczych. W tym roku Hárslevelű przeważa w tym kupażu (53% Hárslevelű, 47% Furmint), więc nuty egzotyczne są bardziej dominujące. Ananas, gruszka, jabłko, delikatna mineralność i nowoczesny charakter Tokaju.
Wino w ocenie specjalistów:
“Orzeźwiająca kwasowość, skórka cytrynowa, błąkające się kwiaty – gęba się śmieje na samą myśl. Cudne wino, pić z przyjaciółmi”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus