Gizella - Barat Harslevelu 2019

Gizella - Barat Harslevelu 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Harslevelu
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

95,99 zł

Opis

Węgierskie białe wino wytrawne z Tokaju. Do produkcji tego wina użyto owoców odmiany harslevelu z pojedynczej winnicy Barat (braciszek, bratanek!), znajdującej się w miejscowości Tarcal w Tokaju. Ten rocznik fermentował, a następnie przez 4 miesiące dojrzewał w kadzi ze stali nierdzewnej. Wino posiada intensywny i elegancki aromat tropikalnych owoców i białych kwiatów. Na podniebieniu odznacza się solidną budową i świeżością, z owocem na pierwszym planie oraz słonawym posmakiem, który odzwierciedla wulkaniczną glebę, z której wywodzą się winogrona użyte do produkcji tego wina.

Wino z rocznika 2019 wyróżnione przez brytyjski magazyn winiarski Decanter 93 punktami w Kwietniu 2021r.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Gizella Pince

Winnica

Gizella to rodzinna winiarnia na obrzeżach miasteczka Tokaj, którą od 2005r. prowadzi Laszlo Szilagyi. Winnicę uznaje się za jednego z najlepszych producentów win słodkich (Aszu i Szamorodni) na Węgrzech. Znana jest również z świetnego Harslevelu, który najczęściej stanowi dodatek do słodkiego, lub wytrawnego Furminta. Gizella wygrała zestawienie 100 najlepszych win węgierskich w 2016r. oraz znalazła się w zestawieniu magazynu Decanter na najbardziej interesujące wina w 2017r. 

Szczepy

Producent skupia się na dwóch szczepach Furmint i Harslevelu, które zajmują ponad 90% nasadzeń. Dodatkowo Gizella uprawia Sargamuskotaly (Muscat Lunel), z którego produkuje się m.in. lekkie wino musujące. 

Historia

Laszlo Szilagyi, dyplomowany agronom ze specjalizacją w winogrodnictwie i enologii, odziedziczył winnicę po dziadku i babci Gizelli. To z miłości do niej zrodził się pomysł na nazwę winiarni, oddający ukłon rodzinie i tradycji, ale też nie przekreślający możliwości rozwoju wedle najnowocześniejszych standardów jakości. Laszlo zeskalował na przestrzeni 15 lat winnicę z 1ha do 19ha.

Klimat / Gleba

Winnica Gizella obejmuje 12 parcel w ramach trzech miejscowości: Tarcal, Bodrogkeresztur i Mad. Priorytetem dla Laszlo jest znakomita parcela Szil-volgy koło Tarcal, gdzie posiada największą, trzyhektarową działkę Pomimo dużego zróżnicowania geologicznego, wspólny mianownik w postaci gleb wulkanicznych nadaje słodkim winom odpowiedni poziom kwasowości nadając im świetny balans. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
maj-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również