Bolyki - Konpyu Almok feher pezsgo brut

Bolyki - Konnyu Almok Pezsgo Brut

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Eger
Szczep
Harslevelu
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11,5%
Temperatura podawania
8-10 °C

69,99 zł

Opis

Białe wytrawne wino musujące, przygotowane metodą tradycyjną (szampańską), przez węgierskiego winiarza Bolykiego. 

Wino bazowe ze szczepów: harslevelu i kiralyleanyka, co daje się odczuć w jego aromacie, z kwiatami, białymi, mięsistymi owocami i odrobiną miodu.

Wino bardzo orzeźwiające, z ładnymi kwasami i mnóstwem owoców na języku. Zachwyca perlistość tego musiaka! 

Świetna relacja cena - jakość! Obowiązkowe wino do spróbowania, dla kochających bąbelki! Wyśmienite jako aperitif, dodatek do dań rybnych i skorupiaków.

CHWILOWY BRAK W MAGAZYNIE.

Wino w ocenie specjalistów:
“Z miodowego harslevelu i kiralyleanyki powstaje pełne, owocowe i zadziwiająco słodkie Konnyu Almok Pezsgő. Będzie się podobało”.
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Bolyki Pince

Bolyki – winiarz, architekt, wakeborder, DJ i wizjoner to Jani Bolyki. To twórca egerskich win o wyjątkowych etykietach w wyjątkowym miejscu. Dawnym kamieniołomie…

Winnica

Zlokalizowana ok. 10 min od centrum Egeru, Bolyki to zdecydowanie jedna z najpiękniej zaaranżowanych winnic na Węgrzech. Położenie w otoczeniu 30-metrowych głazów kamiennych z historycznego kamieniołomu to nie jedyny wyznacznik tego miejsca. Właściciel, János Bolyki, to czlowiek instytucja - winiarz, DJ, showman. Jego kompleksowe podejście do winiarstwa (w tym niesamowite etykiety) zostało wielokrotnie nagradzane tytułem winiarza roku. Największą dumą dla Jánosa jest lokalny charakter win, dlatego często przed nazwami szczepów znajdziemy dopiski "Egri".

Szczepy

Winnica uprawie kilkanaście szczepów na różnych zboczach. Do najważniejszych należą Kékfrankos, Merlot, Hárslevelű, Királyleányka oraz Sauvignon Blanc.

Historia

János Bolyki jest z wykształcenia inżynierem rolnictwa i od 2003r. zarządza rodzinnym biznesem. Oprócz pieczałowitego przywiązania do oprawy graficznej swoich win, Bolyki dba o najwyższą jakość. Wszystkie wina produkowane są z wykorzystaniem minimalnej ingerencji zewnętrznej i z wielką dbałością o winogrona. Proces fermentacji zachodzi przy użyciu naturalnych drożdży, natomiast część win butelkowanych jest bez procesu filtracji.

Klimat / Gleba

Eger, znany głównie z światowej sławy Bikaverów, charakteryzuje się glebami wulkanicznymi. Większość z winnic posiada posiada system piwnic i korytarzy. Nie inaczej jest w przypadku Bolykiego - tutaj wkomponowano się w infrastrukturę historycznie wykorzystywaną przez kamieniołom - miejsce godne polecenia i odwiedzenia! 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również