Demetervin - o producencie wina

Na czele rodzinnego teamu stoi Endre Demeter - z wykształcenia prawnik, z zawodu dziennikarz, z zamiłowania miłośnik motocykli, a z powołania winiarz - prawdziwy winiarski talent!
Winnica
Rodzinna winnica Demetervin znajduje się w Mád, Tokaj-Hegyalja. Winogrona na wino pochodzą wyłącznie z trzech winnic, będących własnością rodziny: Úrágya, Király i Kakas of Mád.
8-hektarowa uprawa jest w pełni ekologiczna od 2010 roku.
Dzięki naturalistycznemu podejściu Endre Demetera do produkcji (ręczna uprawa, ograniczenie wydajności), spod jego ręki wychodzą wyborne wina, zarówno wytrawne, jak i słodkie.
Historia
Obecna posiadłość Demetervin istniała już w latach 50. XVIII wieku, kiedy to wzmiankowano o niej po raz pierwszy, i należała do rodziny Pulszków. W czasie ciągłej rozbudowy rodzina Barnów, która mieszkała w domu do 1905-1985, prowadziła w nim także fabrykę miedzi. Pod kamiennym budynkiem znajdował się ogromny system piwnic, z których wiele nadal do niego należy, a po renowacji zaczął działać: po wielu dziesięcioleciach jest to ponownie piwnica na wino. Wejście do winnicy znajduje się od głównej ulicy Mád, ulicy Rákóczi 57. W trzech budynkach oprócz lokalu związanego z winiarnią utworzono apartamenty dla gości.
Gleba/Szczepy
W winnicy Kiraly (południowy zachód) gleba jest mieszanką żółtej i czerwonej gliny, czerwonawego zwietrzałego zeolitu, andezytu, twardego tufu ryolitowego i hydrokwartu.
W Uragya, na południowym wschodzie, gleba ma cienką warstwę, drobne kamienie ryolitowe, łatwo nagrzewające się.
Karakas - zlokalizowana na zachodzie - to z kolei gleba kamienista.
W winnicach Demetervin uprawiany jest furmint i harszlevelu.
2000
butelek rocznie
Węgry
Furmint
uprawy latorości winnej