Demetervin - Kiraly Tokaji Furmint 2017 BIO
Demetervin - Kiraly Tokaji Furmint 2017 BIO

Demetervin - Kiraly Tokaji Furmint 2017 BIO

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

129,99 zł

Opis

Białe, wytrawne wino z furminta, uprawianego na górnych, kamienistych i stromych tarasach winnicy Kiraly. Winnica trudna w uprawie, daje wyjątkowe, najwyższej jakości owoce. Ręczne zbiory i ręczna obróbka; spontaniczna fermentacja i dojrzewanie na delikatnym osadzie w beczkach Zemplen, przez 6 miesięcy.

Efekt - najwyższej jakości wytrawny Tokaj, jedwabiście gładki i pełen charakteru.

W zapachu: siano z łąki, cytrusy i kiwi. Podniebienie jest czyste i orzeźwiające, pełne słodko-gorzkiej pigwy, grejpfruta, melona spadziowego i czerwonego jabłka. Wino jest pieprzne i świeże na finiszu z orzechowymi, pikantnymi odcieniami.

Pięknie komponuje się z risotto z kurczakiem i grzybami, okoniem morskim z pieczoną dynią, terriną w galarecie, zupą dyniową, wędlinami lub krewetkami z masłem czosnkowym.

Pasuje też do serów: Emmental, Beaufort lub vintage Cheddar.

Wino organiczne/biodynamiczne. Odpowiednie dla vegan. 

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Demetervin

Na czele rodzinnego teamu stoi Endre Demeter - z wykształcenia prawnik, z zawodu dziennikarz, z zamiłowania miłośnik motocykli, a z powołania winiarz - prawdziwy winiarski talent! 

Winnica

Rodzinna winnica Demetervin znajduje się w Mád, Tokaj-Hegyalja. Winogrona na wino pochodzą wyłącznie z trzech winnic, będących własnością rodziny: Úrágya, Király i Kakas of Mád.

8-hektarowa uprawa jest w pełni ekologiczna od 2010 roku. 

Dzięki naturalistycznemu podejściu Endre Demetera do produkcji (ręczna uprawa, ograniczenie wydajności), spod jego ręki wychodzą wyborne wina, zarówno wytrawne, jak i słodkie.

Historia

Obecna posiadłość Demetervin istniała już w latach 50. XVIII wieku, kiedy to wzmiankowano o niej po raz pierwszy, i należała do rodziny Pulszków. W czasie ciągłej rozbudowy rodzina Barnów, która mieszkała w domu do 1905-1985, prowadziła w nim także fabrykę miedzi. Pod kamiennym budynkiem znajdował się ogromny system piwnic, z których wiele nadal do niego należy, a po renowacji zaczął działać: po wielu dziesięcioleciach jest to ponownie piwnica na wino.  Wejście do winnicy znajduje się od głównej ulicy Mád, ulicy Rákóczi 57. W trzech budynkach oprócz lokalu związanego z winiarnią utworzono apartamenty dla gości.

Gleba/Szczepy

W winnicy Kiraly (południowy zachód) gleba jest mieszanką żółtej i czerwonej gliny, czerwonawego zwietrzałego zeolitu, andezytu, twardego tufu ryolitowego i hydrokwartu. 

W Uragya, na południowym wschodzie, gleba ma cienką warstwę, drobne kamienie ryolitowe, łatwo nagrzewające się.

Karakas - zlokalizowana na zachodzie - to z kolei gleba kamienista.

W winnicach Demetervin uprawiany jest furmint i harszlevelu.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również