Białe, wytrawne wino z furminta, uprawianego na górnych, kamienistych i stromych tarasach winnicy Kiraly. Winnica trudna w uprawie, daje wyjątkowe, najwyższej jakości owoce. Ręczne zbiory i ręczna obróbka; spontaniczna fermentacja i dojrzewanie na delikatnym osadzie w beczkach Zemplen, przez 6 miesięcy.
Efekt - najwyższej jakości wytrawny Tokaj, jedwabiście gładki i pełen charakteru.
W zapachu: siano z łąki, cytrusy i kiwi. Podniebienie jest czyste i orzeźwiające, pełne słodko-gorzkiej pigwy, grejpfruta, melona spadziowego i czerwonego jabłka. Wino jest pieprzne i świeże na finiszu z orzechowymi, pikantnymi odcieniami.
Pięknie komponuje się z risotto z kurczakiem i grzybami, okoniem morskim z pieczoną dynią, terriną w galarecie, zupą dyniową, wędlinami lub krewetkami z masłem czosnkowym.
Pasuje też do serów: Emmental, Beaufort lub vintage Cheddar.
Wino organiczne/biodynamiczne. Odpowiednie dla vegan.