• Nowy
Gizella - Szil-Volgy Furmint/Harslevelu 2022
Gizella - Szil-Volgy Furmint/Harslevelu 2022

Gizella - Szil-Volgy Furmint/Harslevelu 2022

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Tokaj
Szczep
Furmint
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
8-10 °C

154,99 zł

Opis

Wytrawny Tokaj z pojedynczej parceli Szil-völgy, przygotowany z furminta (67%) i harslevelu (33%). Wino ma jasnożółty kolor, aromat owoców tropikalnych (moreli, brzoskwini), gruszki, cutrusów. W ustach również mnóstwo owocowego smaku, a w końcówce słonawa mineralność.  Okrągłe wino o delikatnej teksturze, kwasowość i cukier resztkowy zostały wzorowo zrównoważone.  Finisz długi i bogaty. 

 Wino  bardzo uniwersalne gastronomicznie. Będzie pasowało zarówno do wieprzowiny i drobiu, jak i dań wegetariańskich, chudej ryby czy owoców morza.

Winifikacja: zbiór ręczny 11 października 2022 - późno, aby owoce były w pełni dojrzałe. W całym procesie winifikacji nie używano beczek dębowych - aby zachować świeżość wina. Zabutelkowane 31 marca 2023. Całkowita produkcja 1326 butelek.

Parcela Szil-völgy w Tarcal to jeden z najważniejszych obszarów Winnicy Gizella, gdzie uprawiane są stare nasadzenia winorośli. Lessowa gleba i tuf dacytowy stanowią doskonałą cechę obszaru upraw, o czym mogliśmy się przekonać już w poprzednich rocznikach. Upalny rok 2022 pozwolił zamknąć w butelce tropikalnie dojrzałe, owocowe i delikatnie mineralne wino.

Alkohol: 13,00% obj.; Kwasowość całkowita: 6,7 g/L. Naturalny cukier: 6,7 g/l

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Gizella Pince

Winnica

Gizella to rodzinny projekt na obrzeżach miasteczka Tokaj, który od 2005r. prowadzi Laszlo Szilagyi. Uznaje się go za jednego z najlepszych producentów win słodkich Aszu i Szamorodni w regionie. Znana jest również z świetnego Harslevelu, który najczęściej stanowi dodatek do słodkiego, lub wytrawnego Furminta. Gizella wygrała zestawienie 100 najlepszych win węgierskich w 2016r. oraz znalazła się w zestawieniu magazynu Decanter na najbardziej interesujące wina w 2017r. 

Szczepy

Producent skupia się na dwóch szczepach Furmint i Harslevelu, które zajmują ponad 90% nasadzeń. Dodatkowo Gizella uprawia Sargamuskotaly (Muscat Lunel), z którego produkuje się m.in. lekkie wino musujące. 

Historia

Laszlo Szilagyi, dyplomowany agronom ze specjalizacją w winogrodnictwie i enologii, odziedziczył winnicę po dziadku i babci Gizelli. To z miłości do niej zrodził się pomysł na nazwę winiarni, oddający ukłon rodzinie i tradycji, ale też nie przekreślający możliwości rozwoju wedle najnowocześniejszych standardów jakości. Laszlo zeskalował na przestrzeni 15 lat winnicę z 1ha do 19ha.

Klimat / Gleba

Winnica Gizella obejmuje 12 parcel w ramach trzech miejscowości: Tarcal, Bodrogkeresztur i Mad. Priorytetem dla Laszlo jest znakomita parcela Szil-volgy koło Tarcal, gdzie posiada największą, trzyhektarową działkę Pomimo dużego zróżnicowania geologicznego, wspólny mianownik w postaci gleb wulkanicznych nadaje słodkim winom odpowiedni poziom kwasowości nadając im świetny balans. 

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
maj-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również