Winnica Wieliczka - Chardonnay organic  2021,2022
Winnica Wieliczka - Chardonnay organic  2021,2022

Winnica Wieliczka - Chardonnay organic 2021,2022

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Małopolska
Szczep
Chardonnay
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

120,00 zł

Opis

Wytrawne, ekologiczne wino z winogron odmiany chardonnay. Aromat moreli, miodu i kwiatu koniczyny z delikatnymi nutami gruszki i konfitury z pomarańczy. Doskonałe jako aperitif, do sałatek, białego mięsa i młodych, delikatnych serów.

Ewentualny osad na dnie nie obniża jakości wina. Jest rezultatem naturalnego dojrzewania i ograniczenia do minimum zabiegów przed rozlewem.

Wyprodukowano 1020 butelek.

Wino w ocenie specjalistów:

"Chardonnay 2022 przez 10 miesięcy dojrzewało na osadzie w stalowych zbiornikach, a stylistycznie dość wyraźnie różni się od poprzednika. Od razu wyczuwa się tu inaczej rozłożone akcenty – więcej tu gruszki i dojrzałej moreli, jest też melon, kwiat lipy i trochę pszczelego wosku. Struktura raczej lekka, z wyczuwalną mineralnością i dobrze zaznaczoną kwasowością. Chyba najmłodsze w zestawieniu, chciałbym, żeby przetrwało w sprzedaży przynajmniej kolejnych, kilka miesięcy – lub żeby nabywcy nie opróżnili zawartości od razu. Warto poczekać!"

Maciej Nowicki, Winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Winnica Wieliczka

Winnica Wieliczka - pierwsza w Polsce biodynamiczna winnica, powstała w 2013 roku na Pogórzu Wielickim pod Krakowem. 

Winnica

Ekologiczne wina klasy premium w Polsce? Tak! Kiedyś oksymoron, od wielu lat norma, o czym warto się przekonać. Wystarczy sięgnąć m.in. po trunki sygnowane nazwą Winnica Wieliczka. Założona w Pawlikowicach, niespełna 3 kilometry od słynnego solnego miasta, stanowi obecnie jedną z największych polskich winnic mogących się poszczycić uprawami o charakterze biodynamicznym. 

Szczepy

W winnicy Wieliczka uprawia się w dużej mierze odmiany białe: Chardonnay, Rieslinga i Sauvignon Blanc. Producent może się jednak poszczycić nasadzeniami Pinot noir oraz najdalej na północ umiejscowioną plantacją Merlota(!). Całość upraw winorośli w Winnicy Wieliczka prowadzona jest zgodnie z rytmem przyrody, bez stosowania syntetycznych, agresywnych środków ochrony roślin. Sama natura, mają na to papiery! 

Historia

Inicjatywa autorstwa elonożki Agnieszki Rousseau i winiarza Piotra Jaskóły, założona w 2013r., początkowo liczyła 8 tysięcy krzewów. Pierwsze wina pojawiły się na rynku w 2015r.: wytrawne Chardonnay, Cerlot i Cabernet oraz słodki Riesling. Niemal od razu zdobyły uznanie krytyków i konsumentów. Kolejne lata dały ponad dwukrotny wzrost nasadzeń i szczepy: Pinot Noir, Muscat i Grüner Veltliner, a także wino bursztynowe (długa maceracja białych winogron) i eksperymenty z innymi trunkami, których efektem jest cydr.

Klimat / Gleba

Południowa ekspozycja, łagodne nachylenie pagórków, umiarkowany klimat sprawiają, że vitis vinifera ma się tu dobrze.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również