Winnica Yealands - winnica produkuje autentyczne i intensywne wina, które odzwierciedlają ich wyjątkowe pochodzenie. Marlborough to jeden z najlepszych regionów winiarskich świata.
Winnica Yealands to jedna z najciekawszych plantacji w nowozelandzkim regionie Marlborough. Największa prywatna winnica w tym regionie, najbardziej wysunięta na północ, smagana wiatrem, ale jednak dumnie trwająca i eksperymentująca z ekologicznymi metodami upraw, dzięki czemu ich wina posiadają certyfikat Toitū carbonzero - niemal zerowy ślad węglowy! - od samego początku działalności.
Są inspiracją dla wielu mniejszych i większych winiarzy, powoli pnąc się w górę po drabinie światowego winiarstwa.
Szczepy
Kluczowymi szczepami w winnicy Yealands są Sauvignon Blanc (70% nasadzeń) oraz tandem Pinot Noir / Pinot Gris (kolejne 22% upraw). Uzupełnienie upraw obejmuje Chardonnay, i Gruner Veltliner, a także Riesling, Gewurztraminer, Merlot, Syrah i Tempranillo. Wszystkie uprawy są prowadzone w sposób ekologiczny i zrównoważony, by jak najmniej ingerować w naturę. Między rzędami krzewów sadzi się specjalne kwiaty i trawy, ogranicza się nawozy sztuczne a na dachach winnicy montuje panele słoneczne.
Historia
Historia winnicy Yealands sięga 2008r., kiedy to puste, pasterskie rejony zaczęto przekształcać w pełnoprawną, nowoczesną winnicę. To był odważny krok, zważając na niezbyt gościnną pogodę panującą na północnym krańcu Południowej Nowej Zelandii - silny wiatr teoretycznie nie powinien sprzyjać uprawie winorośli. Stało się jednak inaczej, właściciele (w tym Peter Yealands) postawili na swoim, od samego promując ekologię.
Klimat / Gleba
W dalekiej Awatere Valley, gdzie umiejscowiona jest Yealands Estate jest wietrznie i dość sucho. Bliskość oceanu i obecność bryzy morskiej sprawiają, że wytwarzane tu wina cechują się sporą mineralnością. Chłodny klimat kontrastuje tu z dość żyznymi glebami (wcześniej były tu pastwiska), dzięki czemu winorośl ma tu dobre warunki do wzrostu, choć ze względu na niskie temperatury, nie każda odmiana się przyjmuje.