BRAK W MAGAZYNIE
Chassagne-Montrachet to jedno z najlepszych światowych referencji dla chardonnay. Ubogie gleby, bogate w wapień, nadają winu zdecydowaną mineralność i napięcie, uzupełnione bogactwem i złożonością, która rozwija się wraz z wiekiem.
Wino ma piękny żółty kolor z zielonymi refleksami. Najpierw czujemy delikatny i smakowity zapach żółtych owoców, prażonych orzechów laskowych, migdałów, miodu i bezy, następnie mineralne nuty kamienne. W tle zapachy białych kwiatów i kwiatu lipy, którym towarzyszy lekka nuta cytryny. W ustach wino jest przyjemnie krągłe, owocowe. Wspaniałe Chassagne-Montrachet, którego równowaga pomiędzy pełnią i napięciem podczas całej degustacji jest idealna i typowa dla tej apelacji.
Winifikacja: Winogrona pochodzą z działki Les Champs de Morjot położonej na południe od wioski, na wysokości około 230 metrów nad poziomem morza, poniżej Les Boudriottes i Les Morgeots. Gleby, zarówno margliste, jak i kamieniste, nadają winu właściwą równowagę pomiędzy głębią i mineralnością. Winogrona zbierane są ręcznie i sortowane podczas zbioru. Po powolnym prasowaniu moszcz ulega klarowaniu poprzez osadzanie. Soki są następnie rozlewane do beczek w celu fermentacji, która odbywa się powoli dzięki rodzimym drożdżom i która może trwać, w zależności od beczek, nawet do 3 miesięcy. Dojrzewanie ma miejsce w beczkach na drobnym osadzie przez 12 miesięcy, przy czym 33% nowych beczek pochodzi z lasów Wogezów i Allier.
NAGRODY
James Suckling: 91
Jasper Morris: 90