Bardzo piękny ciemnoczerwony, niemal czarny kolor. Aromat intensywny, w którym odnajdujemy dąb, piżmo, cedr, a także nutę przypraw i tytoniu oraz orzechów laskowych. Ale także dużo owoców: aromat konfitury z czarnej wiśni, dzikich leśnych borówek i jeżyn. W ustach wino jest świeże, gęste i mocne. Mamy bardzo piękne, eleganckie i zrównoważone wino. Finisz urzeka słoną nutą. Dojrzała tanina, ale równocześnie finezyjna i elegancka - siła okiełznana! Bardzo dobre wino o długim potencjale starzenia (nawet 20 lat)
Clos-de-Vougeot doskonale komponuje się z wyjątkowymi daniami z czerwonych mięs (dziczyzna, filet mignon, serca z polędwicy wołowej itp.) oraz serami po burgundzku. Podawać w temperaturze 15°-16°
Winifikacja: Winogrona zostały ręcznie zebrane i posortowane po raz pierwszy w winnicy, a drugi raz w winiarni. Zostały starannie wyselekcjonowane i poddane winifikacji ze znacznym udziałem całych kiści winogron (70%). Winifikację przerywano codziennym ostrożnym miażdżeniem, aby łodygi pozostały nienaruszone. Wino dojrzewa przez 18 miesięcy z udziałem 40% nowych beczek, wyprodukowanych z dębu pochodzącego z lasów regionu Chatillon (bardzo drobnoziarniste dęby, które rosną bardzo wolno).
Clos-de-Vougeot to jedna z najbardziej pożądanych apelacji: 80 właścicieli dzieli 51 hektarów winorośli. Według legendy wina z tych winorośli były zarezerwowane dla papieża i królów. Rzeczywiście, na delikatnej, wapiennej glebie, winorośle produkują najlepsze owoce tej apelacji. Dwie działki, na których uprawiane są winogrona do tego cuvée, znajdują się: na zachodzie, na szczycie otoczonej murem winnicy („Les Petits Maupertuis”) i na północy, w połowie zbocza („Les Dix Journaux”). Gleby wapienne na szczycie Clos stają się głębsze i bardziej gliniaste, dając wina bardzo eleganckie, a jednocześnie charakteryzujące się wielkim bogactwem i głębią.
Wyprodukowano 1467 butelek 750ml i 6 magnum.