Wino ma intensywną barwę z fioletowymi refleksami. W zapachu typowa dla tej odmiany zielona papryka i tytoń, które dobrze komponują się z przyprawami z beczki. W ustach równowaga i spójność z aromatami nosa. To zmysłowe, bogate, dojrzałe wino z miękkimi taninami.
Do Casas Del Bosque Carmenere reserva będą pasowały typowe dania kuchni chilijskiej, takie jak placek kukurydziany, empanady sosnowe i makarony z sosami na bazie pomidorów. Polecane jest również do dań warzywnych, głównie z roślin strączkowych.
Carmenere to jedna z najbardziej charakterystycznych odmian Chile. Carmenere z Casas del Bosque pochodzą z jednego z najlepszych terroirów dla tej odmiany, Almahue - miejsca, które zapewnia optymalny klimat i glebę dla idealnego dojrzewania tego szczepu. Dzięki temu, wina przygotowane z tych owoców są eleganckie, aromatyczne, z miękkimi taninami.