Wino powstało z owoców ciepłego rocznika 2022, dzięki czemu wykazuje bardzo duże stężenie aromatyczne i bogactwo smaku.
W nosie nuty mentolowe, typowe dla szczepu, łączą się z nutami kwiatowymi (fiołek). Aromaty beczkowe są subtelne i dobrze zintegrowane: kokos, tytoń, kawa, cedr. Jest to świeże wino o świetnej strukturze. W ustach pełne, wyraziste, ale garbniki są delikatne. Finisz długi i elegancki.
Polecamy to Carmenere gran reserva z mięsem (szczególnie duszonym). Również będzie pasowało do gulaszu na bazie mięsa z warzywami, takimi jak papryka i marchew.
Winifikacja: Po przyjeździe do winnicy, winogrona zostały pozbawione szypułek i umieszczone w zbiornikach stalowych, gdzie przebiegała fermentacja jabłkowo-mlekowa. Dojrzewanie miało miejsce w beczkach bębowych (20% nowych) przez ok. 10 miesięcy. Po tym czasie, wino zostało odfiltrowane i zabutelkowane. Winiarz poleca pić teraz, lub odłożyć na kilka lat - będzie najbardziej smakowało do 7 lat po zbiorach.
Carménère pochodzi z regionu Bordeaux we Francji. Jednak Chile jest głównym producentem tego szczepu na świecie. Zbiory odbywają się w pierwszej połowie kwietnia, w optymalnym czasie, aby w gotowym winie zrównoważyć aromaty zielne typowe dla szczepu z jego nutami owocowymi. Winogrona pochodzą z Almahue, w gminie Peumo, która tradycyjnie jest uznawana za stolicę jakościowego carménère. Winnica Casas Del Bosque zaczęła produkować to wino w 2017 roku i jest bardzo zadowola z wyników, które uzyskuje.