„Göttweiger Berg” (od 1083 r.) parcela, która przynosi owoce winnego krzewu nieprzerwanie od dziewięciu wieków pod opieką pracowitych mnichów. To dobre siedlisko kształtuje geologia, zapewniająca gleby żwirowe, piaszczyste, z dużymi pokładami lessu i gliny. Dodatkowym atutem jest mikroklimat. Spotykają się tutaj: chłodne powietrze z Dunkelsteinerwald, ciepłe masy powietrza panońskiego i naturalna wilgotność dorzecza Dunaju.
Szczep pinot noir jest delikatny i wrażliwy, więc trzeba umieć o niego zadbać. Benedyktyni potrafią. Dojrzewanie odbywało się przez 13 miesięcy w dębowych beczkach.
Wino ma ładny, rubinowy kolor z delikatnym rozjaśnieniem brzegów. W nosie cynamon, wanilia, dżem z czerwonych jagód. Na podniebieniu eleganckie, złożone, przyprawowe i ziołowe, ale też soczyście owocowe, z długim finiszem.
Pasuje do cielęciny, pieczonego kurczaka i dzikiego ptactwa.