Silberbichl to rozległa winnica tarasowa pokryta lessem, położona nad Dunajem i składająca się ze żwiru dunajskiego, który jest bogaty w kwarc. Ta winnica została udokumentowana już w 1562 r. Nazwa „srebrne wzgórze” prawdopodobnie pochodzi od błyszczących łupków mikowych („Glimmerschiefer”) znalezionych tutaj w dużych kawałkach. Ekspozycja południowo-wschodnia leży w granicach regionu uprawy winorośli Wachau. Sadzi się tu rieslinga, ponieważ jest idealnie dopasowany do gleby.
Wino bardzo delikatne w pierwszych trzech latach po butelkowaniu, ale można je przechowywać do 20 lat, aby rozwijało bukiet.
Świeży, jasnożółty kolor z zielonymi refleksami. Wśród aromatów owoce tropikalne, delikatny miód kwiatowy, nuty marakui. W ustach złożone: soczyste owoce brzoskwini, przyjemna słodycz, świeża struktura, słony posmak na finiszu.
Temperatura podawania: 12 – 14°C
Riesling Silberbichl jest idealnym partnerem do tradycyjnych potraw naddunajskich, takich jak pieczona cielęcina, pieczony kurczak i ryby słodkowodne. Ale uzupełnia również egzotyczne dania, takie jak kuchnia chińska, indyjska, sushi, kalifornijska i fusion.