IPERICO, Valpolicella Classico DOC, było pierwszym winem organicznym, jakie kiedykolwiek wyprodukowała Valentina Cubi. Zawiera nuty kwiatowe, owocowe i przyjemnie przyprawowe. To wino codzienne, świeże i łatwe do wypicia.
W kieliszku wino ma rubinowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Bukiet dość intensywny z typowymi aromatami kwiatów i dojrzałych czerwonych owoców. W ustach przyjemnie pikantne, świeże i owocowe, o dobrej strukturze i trwałości. Znakomite w połączeniu z sałatkami, smacznymi daniami z ryb jeziornych lub morskich, czy też podawane na świeżo jako aperitif.
Zawartość alkoholu: 12%
Kwasowość całkowita: 5,4 g/l
Cukry: 0,6 g/l
Iperico 2021 zostało przygotowane z odmian winogron: corvina, corvinone, rondinella i molinara. Winogrona uprawiane były w własnych winnicach Valentiny Cubi w Valpolicella Classica, które od 2014 roku posiadają certyfikat ekologiczny.
Zbiór i winifikacja: Zbiór odbywa się wyłącznie ręcznie (od połowy września do października), co pozwala na dokładną kontrolę kiści winogron. Winifikacja w stalowych kadziach. Fermentacja alkoholowa przebiega w temperaturze 18-20°C, maceracja na skórkach przez 15 dni. Dojrzewanie wina również miało miejsce w pojemnikach ze stali nierdzewnej z możliwością kontroli temperatury. Później wino odpoczywało kilka miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek.