• Nowy
Valentina Cubi - Iperico Valpolicella DOC...
Valentina Cubi - Iperico Valpolicella DOC Classico 2021 organic wine

Valentina Cubi - Iperico Valpolicella DOC Classico 2021 organic wine

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Veneto
Szczep
Corvina
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

66,99 zł

Opis

IPERICO, Valpolicella Classico DOC, było pierwszym winem organicznym, jakie kiedykolwiek wyprodukowała Valentina Cubi. Zawiera nuty kwiatowe, owocowe i przyjemnie przyprawowe. To wino codzienne, świeże i łatwe do wypicia.

W kieliszku wino ma rubinowo-czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Bukiet dość intensywny z typowymi aromatami kwiatów i dojrzałych czerwonych owoców. W ustach przyjemnie pikantne, świeże i owocowe, o dobrej strukturze i trwałości. Znakomite w połączeniu z sałatkami, smacznymi daniami z ryb jeziornych lub morskich, czy też podawane na świeżo jako aperitif.

Zawartość alkoholu: 12%

Kwasowość całkowita: 5,4 g/l

Cukry: 0,6 g/l

Iperico 2021 zostało przygotowane z odmian winogron: corvina, corvinone, rondinella i molinara. Winogrona uprawiane były w własnych winnicach Valentiny Cubi w Valpolicella Classica, które od 2014 roku posiadają certyfikat ekologiczny.

Zbiór i winifikacja: Zbiór odbywa się wyłącznie ręcznie (od połowy września do października), co pozwala na dokładną kontrolę kiści winogron. Winifikacja w stalowych kadziach. Fermentacja alkoholowa przebiega w temperaturze 18-20°C, maceracja na skórkach przez 15 dni. Dojrzewanie wina również miało miejsce w pojemnikach ze stali nierdzewnej z możliwością kontroli temperatury. Później wino odpoczywało kilka miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Valentina Cubi

Winnica

Wenecja Euganejska to jeden z bardziej znanych włoskich regionów winiarskich, a Valponicella jest
jednym z najpiękniejszym jej terenów. Właśnie tam, w gminie Fumane, niecałe 20 km na północ od Werony, znajduje się Azienda Agricola Valentina Cubi. Rodzinna firma zarządzana przez Valentinę Cubi i jej męża Giancarlo. Teren całej posiadłości zajmuje 13 hektarów ziemi (10 ha winnic, pozostała cześć to
sady i gaje oliwne). Najbardziej cenionym dziedzictwem firmy są winnice, gdzie produkowane są wysokiej jakości wina z poszanowaniem natury. Szacunek właścicieli do ziemi i środowiska, prowadzenie winnicy metodami organicznymi, nacisk na jakość – wszystko to sprawia, że wina Valentiny i Giancarlo, którzy sami określają się winnymi rzemieślnikami, zasługują na uwagę.

Szczepy

Głównym szczepem winnicy jest Corvina, wspierana przez inne rodzime odmiany m.in. Rondinella i Molinara. Corvina daje początek świeżym, szczerym i eleganckim winom, które reprezentują charakter terroir, z którego pochodzą. Winnica produkuje także wina z odmian międzynarodowych, takich jak Cabernet Sauvignon.

Historia

Historia winiarni sięga 1969r., kiedy małżeństwo – Valentina i Giancarlo zainwestowało swoje oszczędności w zakup 7 hektarów winnic w Fumane. Rodzina Giancarlo była zaangażowana w
produkcję wina od XIX wieku, jednak Valentina pasję do wina rozwinęła, gdy poznała męża. Obecnie
do właścicieli należy 10 hektarów winnic, w tym cru jak Monte Tenda, Monte Crosetta i Rasso. Te
winnice są najbardziej cenne, stosuje się do nich tylko organiczne techniki agronomiczne.

Klimat / Gleba

Winnica Valentiny Cubi znajduje się w łagodnym klimacie śródziemnomorskim, dosłownie rzut
kamieniem od jeziora Garda. Chłodzące bryzy znad jeziora zapewniają ciągłą wentylację w winnicach,
a różnice temperatur między dniem a nocą pozwalają winogronom zachować świeżość i dojrzałość.
Gleba, często podzielona na tarasy, jest bogata w wapień, zawiera rozproszone w glinie skały co
zatrzymuje wodę, dlatego nie wymaga nawadniania. Winorośle są uprawniane techniką Guyota: dzięki
temu, lepiej reagują na zmiany klimatu, a pąki są chronione przed nadmiernym upałem. Valentina
Cubi stosuje metody organiczne w celu utrzymania zdrowych gleb i zwiększenia zawartości materii
organicznej, poprawiając w ten sposób płodność ziemi. 

Ocena

1 - ilość opinii

Podstawowa Valpolicella ale na wysokim poziomie
Wino bardzo elegancko prezentuje się w kieliszku: klarowne, błyszczące. W ustach lekkie, delikatne ale z zaznaczoną kwasowością i pikantnością. Drugiego dnia - miałam wrażenie że intensywniej pachnie ale jest łagodniejsze w ustach. Osobiście wolę wina cięższe, bardziej skoncentrowane, ale w końcu to Valpolicella CLASSICO - BARDZO dobra podstawowa Valpolicella.
Dodano przez Lidia w dniu 2024-04-24