Producent z południa Włoch wyspecjalizowany w winach Bag in Box. Wybraliśmy najlepsze w naszej ocenie, czyli Chardonnay i Merlot. Zamknięte w sprytnym worku BIB z kranikiem, dodatkowo opakowane w przyjemny dla oka karton. Dobre białe i czerwone Vino di Tavola!
Winnica
Agresti Vini to rodzinna winnica działająca w sektorze rolniczym od lat 30-tych XX-wieku. Początkowo produkowała oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia, dzisiaj także wino z upraw rozsianych po całej prowincji BAT, zwłaszcza w rejonie Murge w pobliżu Castel del Monte.
Dystrybucja ma charakter krajowy i międzynarodowy. Winnica posiada szeroką gamę win "bag in Box". Ten innowacyjny pojemnik jest szczególnie popularny w Stanach Zjednoczonych oraz w wielu krajach Unii Europejskiej
Szczepy
Agresti Vini uprawia następujące odmiany czerwonych winogron: merlot, sangiovese, primitivo, nero do troia, montepulciano, ciliegiolo. Uprawiane białe szczepy to głównie: trebbiano, malvasia, chardonnay.
Historia
W latach 30-tych XX wieku Vincenzo Agresti (dziadek i imiennik obecnego właściciela Agresti Vini) rozpoczął działalność młynarską w celu produkcji oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, z oliwek odmiany Coratina. Z biegiem lat firma rozrasta się pod względem wielkości i produkcji. Od lat 90-tych XX wieku zarządzana jest przez wnuki Vincenza: Savino i Vincenzo, którzy rozszerzyli produkcję.
Klimat/Gleba
Każda winorośl jest uprawiana na terytorium Murgii, płaskowyżu krasowego, w dużej mierze znajdującego się w metropolii Bari oraz w prowincji Barletta-Andria-Trani. Teren charakteryzuje się głównie gliniastą i piaszczystą glebą na powierzchni oraz głęboką warstwą wapienia.
W dużej mierze uprawy znajdują się w miastach Andria, zwłaszcza w obszarze na południe od Castel del Monte, Canosa i Minervino Murge; na wysokości od 250 do 400 metrów nad poziomem morza. Klimat na tym obszarze jest umiarkowany, szczególnie łagodny wiosną i jesienią, z mroźnymi zimami i łagodnymi latami.