• Nowy
Winnica Wieliczka - Pinot Noir Rose BIO 2022
Winnica Wieliczka - Pinot Noir Rose BIO 2022

Winnica Wieliczka - Pinot Noir Rose BIO 2022

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Małopolska
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Różowe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

119,99 zł

Opis

Wytrawne, lekkie, orzeźwiające wino o zapachu czerwonej porzeczki, poziomki i maliny z wyczuwalnymi nutami brzoskwini i kwiatu piwoni. Doskonałe jako aperitif, do sałatek i przekąsek warzywnych.

Ewentualny osad na dnie nie obniża jakości wina. Jest rezultatem naturalnego dojrzewania i ograniczenia do minimum zabiegów przed rozlewem.

Produkt odpowiedni dla wegan. Produkt EKO. Zawiera siarczyny. nr partii: PNR.2022.842

Wartość energetyczna w 100ml: 376/90 kj/kcal, alkohol 13g, białko <0,1g, błonnik <0,1g, węglowodany <0,1g, tłuszcz 0,0g

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Winnica Wieliczka

Winnica Wieliczka - pierwsza w Polsce biodynamiczna winnica, powstała w 2013 roku na Pogórzu Wielickim pod Krakowem. 

Winnica

Ekologiczne wina klasy premium w Polsce? Tak! Kiedyś oksymoron, od wielu lat norma, o czym warto się przekonać. Wystarczy sięgnąć m.in. po trunki sygnowane nazwą Winnica Wieliczka. Założona w Pawlikowicach, niespełna 3 kilometry od słynnego solnego miasta, stanowi obecnie jedną z największych polskich winnic mogących się poszczycić uprawami o charakterze biodynamicznym. 

Szczepy

W winnicy Wieliczka uprawia się w dużej mierze odmiany białe: Chardonnay, Rieslinga i Sauvignon Blanc. Producent może się jednak poszczycić nasadzeniami Pinot noir oraz najdalej na północ umiejscowioną plantacją Merlota(!). Całość upraw winorośli w Winnicy Wieliczka prowadzona jest zgodnie z rytmem przyrody, bez stosowania syntetycznych, agresywnych środków ochrony roślin. Sama natura, mają na to papiery! 

Historia

Inicjatywa autorstwa elonożki Agnieszki Rousseau i winiarza Piotra Jaskóły, założona w 2013r., początkowo liczyła 8 tysięcy krzewów. Pierwsze wina pojawiły się na rynku w 2015r.: wytrawne Chardonnay, Cerlot i Cabernet oraz słodki Riesling. Niemal od razu zdobyły uznanie krytyków i konsumentów. Kolejne lata dały ponad dwukrotny wzrost nasadzeń i szczepy: Pinot Noir, Muscat i Grüner Veltliner, a także wino bursztynowe (długa maceracja białych winogron) i eksperymenty z innymi trunkami, których efektem jest cydr.

Klimat / Gleba

Południowa ekspozycja, łagodne nachylenie pagórków, umiarkowany klimat sprawiają, że vitis vinifera ma się tu dobrze.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również