Winnica Wieliczka Chardonnay organic wine  2018

Winnica Wieliczka - Chardonnay organic wine późny zbiór 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Małopolska
Szczep
Chardonnay
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

109,99 zł

Opis

Wino białe wytrawne ze szczepu chardonnay. Część wina (30%) dojrzewało przez 5 miesięcy w dębowych beczkach, a część (70%) w stalowych tankach. Następnie wino zostało zmieszane i dojrzewało przez kolejnych 5 miesięcy w tankach. 

W zapachu wyczuć można melon, gruszki, prażone migdały, orzechy laskowe, wanilia. karmel i toffi. Wino będzier świetnie smakować z drobiem, tłustymi rybami, cielęciną.

Winnica Wieliczka posiada certyfikat ekologiczny. Główna zasada, to szacunek dla natury. Gospodarstwo prowadzone jest biodynamicznie.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Winnica Wieliczka

Winnica Wieliczka - pierwsza w Polsce biodynamiczna winnica, powstała w 2013 roku na Pogórzu Wielickim pod Krakowem. 

Winnica

Ekologiczne wina klasy premium w Polsce? Tak! Kiedyś oksymoron, od wielu lat norma, o czym warto się przekonać. Wystarczy sięgnąć m.in. po trunki sygnowane nazwą Winnica Wieliczka. Założona w Pawlikowicach, niespełna 3 kilometry od słynnego solnego miasta, stanowi obecnie jedną z największych polskich winnic mogących się poszczycić uprawami o charakterze biodynamicznym. 

Szczepy

W winnicy Wieliczka uprawia się w dużej mierze odmiany białe: Chardonnay, Rieslinga i Sauvignon Blanc. Producent może się jednak poszczycić nasadzeniami Pinot noir oraz najdalej na północ umiejscowioną plantacją Merlota(!). Całość upraw winorośli w Winnicy Wieliczka prowadzona jest zgodnie z rytmem przyrody, bez stosowania syntetycznych, agresywnych środków ochrony roślin. Sama natura, mają na to papiery! 

Historia

Inicjatywa autorstwa elonożki Agnieszki Rousseau i winiarza Piotra Jaskóły, założona w 2013r., początkowo liczyła 8 tysięcy krzewów. Pierwsze wina pojawiły się na rynku w 2015r.: wytrawne Chardonnay, Cerlot i Cabernet oraz słodki Riesling. Niemal od razu zdobyły uznanie krytyków i konsumentów. Kolejne lata dały ponad dwukrotny wzrost nasadzeń i szczepy: Pinot Noir, Muscat i Grüner Veltliner, a także wino bursztynowe (długa maceracja białych winogron) i eksperymenty z innymi trunkami, których efektem jest cydr.

Klimat / Gleba

Południowa ekspozycja, łagodne nachylenie pagórków, umiarkowany klimat sprawiają, że vitis vinifera ma się tu dobrze.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również