Bazą czerwonego wina z Domu Bliskowice dystrybuowanego pod etykietą Monday Lisa jest kupaż popularnych w Polsce odmian: regent (52%) i rondo (29%). Jego piątą edycję w roczniku 2018 wspomaga aromatycznie monarch (11%) i cabernet cortis (8%). W efekcie powstało ciekawe wino "z charakterem". Posiada intensywny, głęboki kolor. W aromatach zarówno owoce: wiśnie, śliwki, jak i zapach mokrego wrzosowiska. W ustach można poczuć smak przejrzałych owoców leśnych i kandyzowanej morwy. Monday Lisa pasuje do pieczonego i grillowanego mięsa, wędlin oraz serów pleśniowych. Wino doskonale smakuje również z lazanią.
Uwaga: wino niefiltrowane. Do przechowywania w temperaturze max. 15-17C.
Wyprodukowano 5466 butelek.
Owoce zebrano z 10-letnich krzewów rosnących na parcelach „Zawadzka” i „Dudzińska” (regent) oraz „Zawadzka” (cabernet c.), 8-letnich krzewów z parceli „Popów” (rondo) oraz „Wasilewska1” (regent, monarch). Parcela „Wasilewska1” jest zlokalizowana na południowym, o zrównoważonym spadku, stoku. Pozostałe leżą na południowo-zachodnim zboczu z silną ekspozycją na dolinę Wisły. Wykluczono użycie chemicznych środków do walki z chwastami, w rzędach i w co drugim międzyrzędziu utrzymana została lokalna roślinność okrywowa.
Winifikacja: dwa tygodnie trwała fermentacja spontaniczna połączona z maceracją na skórkach, dojrzewanie w kadziach stalowych, leżakowanie przez 40 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego.
Parametry:
- alkohol 12,50%
- cukier resztkowy 0,00g/l
- kwasowość lotna 0,63g/l
- kwasowość ogólna 4,25g/l