Wytrawny Souvenier Gris, który bardzo dobrze eksponuje charakter odmiany. W dodatku w świetnej powitalnej cenie ;)
W nosie wyczuwalne wyraźne aromaty śliwek, mirabelek, orzechów i dojrzałych cytrusów. Pełnię i dojrzałość budują aromaty herbaciane, a słodycz i rześkość aromaty soku brzozowego. W ustach gładkie i dobrze zbudowane, z długim i owocowym finiszem. Dojrzałe zbiory i długie leżakowanie w tanku pozwoliło na dobre zintegrowanie soczystej kwasowości.
Fermentacja odbywała się w stali. Dojrzewanie również w stalowym zbiorniku na grubym osadzie, przez 6 miesięcy.
Wino dobrze komponuje się ze świeżymi rybami i owocami morza, oraz z dojrzewającymi serami. Będzie też smakowało z kuchnią azjatycką, oraz z pieczonym lub grillowanym białym mięsem z lekkimi sosami.
Alkohol - 12,5% obj., cukier resztkowy – 0,13 g/l, kwasowość ogólna – 10 g/l
Potencjał dojrzewania - ponad 5 lat.