L'Opera -  Czas Na 2022
L'Opera -  Czas Na 2022

L'Opera - Czas Na 2022

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Polska
Region
Dolny Śląsk
Szczep
Solaris
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
5-6 °C

91,99 zł

Opis

Wino Czas Na powstało z połączenia rodzimej odmiany solaris z mniej znaną, choć zaskakującą - helios. W ten sposób zrodziła się harmonijna mieszanka, która wyraża potencjał i bogactwo Polski.

Wino ma delikatny żółty kolor z akcentami zieleni. Intensywny aromat gruszki oraz owoców tropikalnych, takich jak ananas, łączy się z delikatnymi nutami brzoskwini, moreli i cytrusów. W tle delikatny zapach polnych kwiatów i świeżego miodu. Wino ma elegancki, bogaty smak. Mocny aromat został uzupełniony nutami wanilii.

Czas Na będzie świetnie smakowało z przystawkami z owoców morza, daniami makaronowymi z rybami lub białym mięsem. Także ryby z grilla i sery średnio dojrzewające, są dobrą parą do tego wina. 

Winifikacja: Obydwa winogrona zbierane na początku października. Dojrzewanie w dębie francuskim (Allier) przez 4 miesiące. Następnie wino dojrzewa w stali nierdzewnej przez dodatkowe 4 miesiące. Po butelkowaniu następuje 4 miesiące uszlachetniania butelek.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Winnica L'Opera

Logo Winnicy L'Opera przedstawia partyturę, której poszczególne linie naśladują załamania wzgórz Trzebnickich Dolnego Śląska, czym nawiązuje do regionu oraz głównej idei, która przyświeca producentowi tych lubianych przez Klientów win.

Winnica

Logo Winnicy wyraża dwie idee, które przyświecają producentom:

- Koncept sztuki: ponieważ cały, niełatwy proces tworzenia wina to jedyna w swoim rodzaju sztuka, która rodzi się, kiedy enolog zaczyna wytwarzać własne dzieło niczym rzemieślnik – zamieniając winogrono w wino, podobnie jak kompozytor który zamienia nuty w symfonię.

- Logo wyraża również hołd oraz przywiązanie do ziemi, na której powstała winnica, jej klimat i położenie pozwoliło winogronom dojrzeć i nadać owocom niepowtarzalny smak i aromat, niespotykany w innych częściach kraju.

Wolne dojrzewanie win, precyzja oraz pasja to fundamenty działania Winnicy l'Opera które sprawiają, iż są to produkty idealne dla klientów, którzy cenią jakość, innowacyjność, oraz piękno minimalistycznego designu. Wiedza, pasja, żyzna gleba, odpowiedni klimat i połączenie serc włosko-polskich , to tylko niektóre elementy pozwalające stworzyć wina najlepszego gatunku.

Szczepy

Solaris, cabernet cantor, cabernet cortis, helios, baron, solira, chardonnay, bronner, muscaris

Historia

Winnica L'Opera założona została w 2014 roku przez Irminę Szpak oraz jej włoskich przyjaciół, którzy do dnia dzisiejszego wspierają ją w procesie produkcji wina. Wtedy to posadzone zostały pierwsze sadzonki na ziemiach Wzgórz Trzebnickich Dolnego Śląska. Około roku zajęły badania i analiza klimatu różnych obszarów Polski. Po szczegółowej weryfikacji okazało się, że najkorzystniejszym obszarem do uprawy winorośli zarówno pod względem położenia jak i czynników klimatycznych są okolice Wzgórz Trzebnickich. Wytypowany region stał się obiektem badań. Analizie poddana została ziemia, wzgórza i historia miejsca. Ciekawostką jest, że na wzgórzach trzebnickich ponad wiek temu uprawiano winorośl i do dziś można tu jeszcze odnaleźć miejsca które nadal o tym przypominają. Pierwsze wzmianki o uprawie winorośli w tym rejonie pochodzą jeszcze z okresu Średniowiecza (1216 rok), kiedy to Papież Innocenty III brał w opiekę Zakon Cysterek w Trzebnicy i przy tej okazji w papieskich dokumentach po raz pierwszy wymienia się również winnice w Stobnie, Ścinawie oraz Ostrowicach koło Milicza. Z pierwszego hektara wyprodukowano wina o nazwach Sol Sol i Czas Na. W 2018 roku posadzono kolejny hektar, wybierając międzynarodowe odmiany winorośli takie jak Chardonnay i Merlot.

Klimat / Gleba

Winorośle używane do produkcji wina w Winnicy L'Opera zostały wybrane analizując terytorium i klimat Trzebnicy. W pierwszych latach istnienia winnicy posadzone zostały odmiany odporne na choroby, nie wymagające zatem stosowania fungicydów. Odległość między rzędami pozwala na właściwe osłonecznienie liści już od wczesnych godzin porannych, strategiczna ekspozycja pola na południowy wschód umożliwia odpowiedni "szok" termiczny rano, gdy słońce wschodzi. Amplituda temperatur to nieodzowny aspekt powstawania bogatych aromatów owoców winorośli.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również