"Miejsce z dobrą energią, gdzie praca daje dobre owoce." Dom Charbielin to jeden z największych projektów winnych w Polsce. Dysponuje drugimi pod względem areału nasadzeniami (27 hektarów). Winnica zlokalizowana jest u podnóża Biskupiej Kopy, najwyższego szczytu Gór Opawskich. Winnica prowadzona jest w kulturze ekologicznej.
Winnica
Dom Charbielin jest spółdzielnią, gdzie zespół, ludzie i ich kompetencje są najważniejsze. Grono właścicieli (Stanisław Grocholski, Jarosław Grocholski i Tomasz Kwinta) uzupełniają m.in. Tomasz Kasicki (winoogrodnik), Mateusz Grocholski (enolog) i Marian Wiktorski (dyrektor handlowy).
Oferta Domu Charbielin skomponowana jest z dwóch linii produktowych: win domu i win flagowych Wysokie C. Wina domu powstają z odpornych odmian PIWI. To wina przeznaczone do codziennego spożycia, z natury przystępniejsze i mniej skomplikowane. Z Vitis Vinifera powstają w większości wina flagowe, kolekcjonerskie, przeznaczone dla najbardziej wymagających odbiorców. Te wina to maksimum tego, co charbielińskie terroir może oddać do butelki wina.
Szczepy
Dom Charbielin skupia się głównie na białych odmianach (80% nasadzeń), m.in. souvignier gris, riesling, chardonnay, muscaris, johanniter, seyval blanc, solaris. Z odmian czerwonych uprawiane są: cab. cortis, pinot noir, st. lauren.
Historia
Winiarnia mieści się w zabytkowym zabudowaniu dawnego folwarku sołeckiego. Zabudowania pochodzą z końca XIX wieku, najstarsze budynki datowane są na 1898 rok. W winiarni używane są tanki ze stali nierdzewnej i dębowe beczki, głównie małe barrique 225 litrów. Jest miejsce również na nowoczesne zaplecze sprzętowe: min. nowoczesną i dużą prasę, laboratorium, linię do butelkowania, systemem chłodzenia każdego tanka i własną wytwornicę azotu.
W winiarni wykorzystywane są zarówno tradycyjne, jak i nowoczesne techniki produkcji – leżakowanie na osadzie drożdżowym, batonnage, kontrolowaną temperatura fermentacji, kontrolowaną ekstrakcję na skórkach gronowych, selektywną fermentacja samocieku oraz starzenie w beczkach.
Klimat/Gleba
Winorośle uprawiane są na dwóch parcelach (7 ha i 20 ha). Nasadzenia miały miejsce w 2020 i 2021r. W najwyższym punkcie działka ma wysokość n.p.m. 345m. Gleba: żwir, glina ił – bardzo żyzna.